Kunst in openlucht

Kunstwerk van Chase in Oostende (Dokter Eduard Moreauxlaan 311).
Kunstwerk van Chase in Oostende (Dokter Eduard Moreauxlaan 311). Foto: Marc Spruyt
Toegang is gratis, wat je ziet is vaak verbluffend én je haalt er een frisse neus bij met respect voor de regels van social distancing! Kunst in openlucht is het ideale recept om in deze coronatijden buiten te komen én je geest te verruimen. Wij selecteerden zes tips.

1. Street art in heel het land

Banksy kent iedereen wellicht. Maar wist je dat er ook in ons land machtig veel street art te bewonderen is? Street art brengt kunst in de publieke ruimte. De laatste jaren stellen meer en meer steden muren ter beschikking van kunstenaars, waardoor street art – anders dan in het wild getagde graffiti – niet langer in de illegaliteit vertoeft. De website streetartcities.com bundelt wereldwijd alle street art. Voor ons land werden onder meer Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven en Oostende in kaart gebracht. Er is ook een app.

Meer info

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door David Duits (@davidduits) op

2. Het Oostende van James Ensor

James Ensor schilderde vaak het Oostendse straatbeeld dat hij vanuit zijn atelier waarnam. Deze tentoonstelling confronteert een aantal Ensoriaanse stadsgezichten met historische beelden van Oostende, onder meer van de bekende Oostendse fotograaf Maurice Antony. Nog tot en met 22 juni 2020 te bezichtigen in de Nieuwe Gaanderijen (zeedijk tussen Parijsstraat en Koninginnelaan).

Meer info

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door san (@san4sm) op

3. Kunstroute in Mechelen

Een gekke Van Gogh, een dolle Da Vinci of een maffe Michelangelo in het straatbeeld? In Mechelen deden ze het. Tien elektriciteitskasten werden er bestickerd met kindvriendelijke interpretaties van wereldberoemde schilderijen. Kijk daar: de Mona Lisa met een varkenssnoet! Naast de juniorversie van het kunstwerk hangt er ook een afbeelding van het origineel. Je kan de kunstroute volgen met een plannetje of spontaan ontdekken.

Meer info

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Kristel Van Loock (@kristelvanloock) op

4. Poëzieroute in Gent

Liefhebbers van woordkunst kunnen hun hart ophalen op de Gentse poëzieroute. Die telt een twintigtal – vaak verrassende – locaties tussen het Poëziecentrum op de Vrijdagmarkt en het S.M.A.K. in het Citadelpark. Er is een aparte Jongerenpoëzieroute.

Meer info

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Cultuur Gent (@cultuurgent) op

5. Middelheimmuseum in Antwerpen

Te midden van een prachtig park wandel je van het ene verbazingwekkende beeldhouwwerk naar het andere. Je ontmoet er een Rodin, een Henry Moore of een Rik Wouters, maar ook moderne installaties… Het beeldenpark biedt een overzicht van honderd jaar beeldende kunst. Elk jaar breidt de collectie nog uit en geregeld vinden er thematentoonstellingen plaats. Ontdek het Middelheimmuseum met de gratis Middelheim App.

Meer info

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht dat is gedeeld door @middelheimmuseum op

6. Sart-Tilman in Luik

Voor een overzicht (110 werken) van de hedendaagse openlucht-beeldhouwkunst in Franstalig België moet je dan weer naar het Openluchtmuseum van Sart-Tilman nabij Luik. Het museum situeert zich op een uitgestrekt domein op de universiteitszone rond Luik.

Meer info

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Musée en plein air Sart Tilman (@museeenpleinair) op