Izegem: Eperon d’Or

Foto: Eperon d'Or

Blik Historik bezoek aan Eperon d’Or in Izegem

Eperon d’Or is een voormalige schoenfabriek in Izegem en is momenteel in gebruik als industriële erfgoedsite. Het museum herbergt de schoenen- en borstelcollecties van de stad Izegem en daarnaast ook een streekbezoekerscentrum. Eperon d’Or is een bouwkundige parel in onvervalste art-decostijl.

De voormalige schoenfabriek werd opgericht in 1863 door Emiel Vandommele. Na vele omzwervingen doorheen Izegem komen ze in 1909 terecht in de Prins Albertlaan en wordt de fabriek gekend onder de naam Eperon d’Or. Tot aan de Tweede Wereldoorlog werden de schoenen met de hand gemaakt. Daarna was een deel machinaal. Bij de definitieve sluiting in 1968 werden nog steeds enkele modellen handgemaakt.

Op zaterdag 10 augustus 2024 kan je samen met een gids de pekkerstour volgen. Tijdens dit bezoek maak je kennis met de menselijke kant van de industriële ontwikkeling. Hoe hebben de arbeiders en de patroons deze woelige periode beleefd? In welke omstandigheden moesten ze aan de slag? En wat staken onze ‘pekkers’ zoal uit na de werkuren? We vertellen hun verhaal aan de hand van multimedia, objecten en enkele zorgvuldig geselecteerde collectiestukken.

Praktisch

 • Eperon d’Or bevindt zich op wandelafstand (200 m) van het station van Izegem.
 • Kom je met de wagen? Volg de bordjes van de parkeerroute naar parking P3. Je kan gratis parkeren aan de overkant van de straat, tegenover Eperon d’Or. Meer info over de bereikbaarheid.
 • De gegidste rondleiding start stipt om 14u en duurt ca. 1,15 uur. Nadien kan je nog verder het museum bezoeken of rondsnuisteren in de museumshop.
 • Door mee te wandelen spaar je een punt op je Blik Historik spaarkaart.

Tip: Wil je met andere deelnemers carpoolen of zoek je een cultuurbuddy om samen te gaan? Na je inschrijving ontvang je een link waarmee je kan afspreken met andere deelnemers.


Blik Historik bezoek aan Eperon d'Or op 10 augustus 2024

 • Aantal deelnemers normaal tarief:
  Prijs: 10,00 €
 • Aantal deelnemers kansentarief met UiTPAS:
  Prijs: 2,00 €
 • 0,00 €
 • Wij gebruiken je gegevens enkel om je inschrijving te verwerken. Ontdek onze privacy policy

 

Contact

info@linxplus.be