Herstal

Foto: Jan Rymenams

Blik Historik daguitstap in Herstal

Met ruim 40.000 inwoners is Herstal een van de dichtstbevolkte industriële voorsteden van Luik. Sinds de middeleeuwen waren steenkolen en smederijen de belangrijkste nijverheid. In de 20ste eeuw kenden de wapenindustrie en de productie van de moto’s van FN, Sareola en Gillet wereldvermaardheid.

Vandaag is er nog een beperkte bedrijvigheid van FN in het centrum van de stad. Na de sluitingen in de jaren 1970 erfde de stad de verlaten fabriekssites en de grijze terrils. Vandaag zijn die terrils groene natuurgebieden, maar de reconversie van de fabriekssites was geen onverdeeld succes.

Tijdens deze opvallend groene wandeling ontdekken we onder andere de beboste terrils en hun onzekere toekomst, de reconversie van de mijnen naar een exclusief golfterrein, een verlaten modern station en de springlevende FN-fabriek.

Maar we staan ook stil bij getuigen van het verleden: arbeiderswijken, de vrouwenstaking van 1966, de gemeenschap van Italiaanse migranten en de afbraak van het coöperatief ‘La Ruche’ voor de bouw van een spectaculair nieuw stadhuis.

Deze wandeling werd uitgewerkt door wijlen Hubert Hedebouw, arbeider en inwoner van Herstal en jarenlang gids voor Linx+, die helaas onlangs overleed.

Foto: Jan Rymenams

Praktisch

  • Wandelafstand: ca. 8 kilometer.
  • Vertrek om ca. 11u00 aan het station van Herstal.
  • Let op! De NMBS werkt deze periode aan het spoor tussen Luik en Herstal. Je kan samen met de Linx+begeleider aan het station Luik-Guillemins de vervangbus nemen die de NMBS inlegt. Je vindt meer info over de werken: hier. Deze vervangbus vertrekt om 10.37u aan het station en arriveert 20 minuten later in Herstal. Er is slechts één vervangbus per uur! Hou hiermee dus zeker rekening. Plan jouw reis via de routeplanner van de NMBS.
  • In de voormiddag overweegt het groene aspect. Als het weer droog genoeg is ‘beklimmen’ we aan een zacht tempo een terril. Stevige wandelschoenen zijn aangewezen!
  • ’s Middags kunnen we onze knapzak aanspreken in het vroegere mijnwerkerscafé ‘de la Petite Bacnure’. Opgelet: Hier is geen eten verkrijgbaar, dus breng je eigen boterhammetjes mee! Drankje op eigen kosten.
  • We eindigen rond 16.00 uur (terugrit bus van Herstal naar Luik-Guillemins om 16:02; aankomst in Luik om 16:22).
  • Je Blik Historik-gids: Jan Rymenams.
  • Door mee te wandelen spaar je een punt op je Blik Historik spaarkaart.

Tip: Wil je met andere deelnemers carpoolen of zoek je een cultuurbuddy om samen te gaan? Na je inschrijving ontvang je een link waarmee je kan afspreken met andere deelnemers.



Contact

info@linxplus.be