Hasselt Anders Bekeken

Een blik achter de muren van macht en onmacht

Steden zijn spiegels, niet alleen van etalages vol koopwaar, maar ook van een stuk verleden. Het stadsweefsel spreekt de taal van een tijd. Het zegt ons wat er ooit omging, wie het voor het zeggen had en wie onderlag, of zich met kruimels tevreden moest stellen. Met de tijd zijn een aantal verhalen ondergesneeuwd, buurten ge(lit)tekend door de macht van de centen, of door megalomanie. Andere plekken zijn dan weer opgewaardeerd, soms ten koste van de oorspronkelijke bewoners.

Wie goed kijkt ziet dat een beleid keuzes maakt in goede of slechte zin. Soms zo opvallend dat je er niet naast kunt kijken, zoals het Scheep, de Twee Torenwijk of het Gerechtsgebouw. Schaalbreuk die pijn doet aan de ogen. Soms onzichtbaar, zoals ooit de keuze voor gratis openbaar vervoer, meer wijkcohesie of schonere lucht. De stad heeft alles van een boek. Met huizen, pleinen en monumenten als woorden. Samen vormen ze een verhaal met een plot dat vaak tot nadenken stemt. Stap mee en kijk met andere ogen naar de stad van de smaak.

Tijdens deze wandeling breng je ook een bezoekje (gratis) aan stedelijk museum Het Stadsmus, waar je de expo rond stadsbeweging De Nieuwsgierige Hasselaar even kan bekijken.

  • Uw Anders Bekeken gids: Herman Laitem
  • Vertrek: Parking Blauwe Boulevard, Gelatineboulevard, 3500 Hasselt (op 10 minuten wandelen van het station). Deelnemers die met de auto komen, kunnen hier makkelijk (betalend) parkeren.