Gent – De Vitrine: Feline De Coninck

In de fotografie van Feline De Coninck heerst de stilte.

Fotograferen is voor haar een manier om kleine stukjes uit de wereld te lichten. Een foto bakent die wereld af in één frame en één moment. Zo wordt de ruis weggefilterd. De dingen komen tot rust en tonen hun schoonheid. Deze zorgzame aandacht typeert Felines werk.

De keuze voor analoge fotografie is hierbij heel bewust. Het is een keuze voor het beperkt aantal foto’s op een rolletje en de traagheid waartoe een analoge camera je dwingt. Ook in de donkere kamer gaat Feline op zoek naar die vertraging en verstilling. De wereld wordt buiten gehouden en slechts in kleine dosissen binnen gelaten. Wat daar dan op papier verschijnt, is een kijken dat écht kijken is. Een kijken voorbij de woorden.

De passie voor fotografie kreeg Feline mee van haar vader. Als tiener groeide ze op met de camera in de hand. En die camera is al een hele tijd bepalend voor haar beleving. Ingetogen en kwetsbare foto’s zijn hiervan het resultaat. We krijgen beelden te zien met een persoonlijk karakter in een visuele dagboekstijl. We worden meegenomen in een unieke, fotografische wereld waar ruimte wordt geboden aan de poëzie van het dagdagelijkse leven.

Haar nieuwe reeks C Diary bestaat uitsluitend uit kleurenfoto’s in vierkant formaat (6×6), genomen met haar Rolleiflex. Dit is een bewuste keuze die zorgt voor serene beelden in levendige kleuren. Beelden van verschillende plaatsen en momenten worden hierbij naast elkaar geplaatst. En dit is het punt waar het interessant wordt: door een doordachte selectie wordt een aparte fotografische wereld gecreëerd.

www.felinedeconinck.com

www.instagram.com/feline.dc

Contact

hendrik.braet@linxplus.be