Borgloon: rondleiding expo Witzwart

Blik Historik rondleiding in Kuttekoven (Borgloon)

In het kerkje van Kuttekoven loopt tot mei 2024 de tentoonstelling 236 – Land(es)capes from the 20th Convoy van fotograaf Jo Struyven.

80 jaar geleden reed het 20ste konvooi van Kazerne Dossin naar Auschwitz. Verzet op en naast de rein gaf aan 236 vrouwen, mannen en kinderen de kans om te vluchten. Ook aan het Fruitspoor, in Sint-Truiden, Borgloon, Kuttekoven… Een absoluut uniek gegeven in de West-Europese geschiedenis onder nazi-bewind.

Witzwart brengt in het kerkje van Kuttekoven de landschapsfoto’s van Jo Struyven als eresaluut aan dit verzet en de moed van hen die sprongen. Beelden in zwart en wit. Letterlijk en als contrast.

Simon – een kleine jongen op de trein – werd door zijn moeder op de spoorbedding van Kuttekoven gezet. Hij getuigt over de lichtpunten in de nacht van de barbarij. Vandaag is Simon Gronowski 91 jaar en na decennia van stilzwijgen spreekt hij onafgebroken over toen en nu.

Praktisch

  • Op zaterdag 4 mei 2024 bezoeken we deze expo samen met gids Patrick Buffel. We bezoeken ook het kunstwerk van Koenraad Tinel.
  • Het kerkje van Kuttekoven is alleen te voet of met de fiets bereikbaar, want in de Kuttekovenstraat en aan het kerkje is het strikt verboden te parkeren. Parkeren kan wel in de omgeving.
  • Vertrek aan de kerk om 14u.
  • Einde rond 15u30.

Tip: Wil je met andere deelnemers carpoolen of zoek je een cultuurbuddy om samen te gaan? Na je inschrijving ontvang je een link waarmee je kan afspreken met andere deelnemers.Contact

info@linxplus.be