Borgloon Anders Bekeken

Foto: Geert Budenaerts / Wikimedia / Boomgaard Haspengouw Velm Sint-Truiden

Een wandeling in het teken van seizoensarbeid

Seizoensarbeid was jaren geleden vanzelfsprekend. De landbouw was toen nog enorm arbeidsintensief en, per definitie, seizoensgebonden. Dan heb je meteen de twee ingrediënten voor seizoensarbeid. Maar wie waren die mensen? Waarom deden ze het? Hoe waren de omstandigheden? En ook: hoe is het nu?

De landbouw is ondertussen erg gemechaniseerd, maar niet alles kan machinaal en de seizoengebondenheid zal altijd blijven. Seizoensarbeid is dus nog steeds actueel. Wel zijn de taken divers en vooral de omstandigheden zijn uiteenlopend. Misschien zijn die mensen nu ook anders?

We bekijken het even historisch, maar gaan op verschillende locaties om het concreet te ontdekken.

Praktisch

Gezien de locaties toch wat uit elkaar liggen, en ook wíj seizoensgebonden zijn (lees: weergebonden), zal het vervoer aangepast worden aan de weersomstandigheden.

Wel wordt het een onthullende, verrijkende wandeling met (mogelijk) een fabriek, een sorteercentrum, een landbouwbedrijf…

  • Afspraak op zaterdag 2 december 2023 om 14 uur op de parking van Bel’ Export, Neremstraat 2, Borgloon. Vandaar vertrekken we ofwel te voet ofwel per wagen, afhankelijk van de weersomstandigheden.
  • Wie met de trein komt, kan afgehaald worden aan het station van Sint-Truiden. Gelieve dit aan te geven bij je inschrijving.
  • Aangepaste kledij en schoeisel aangeraden.
  • Je Anders Bekeken gidsen: Ingeburg Digneffe en Patrick Buffel


Contact

info@linxplus.be