Antwerpen: Cinemawandeling – VOLZET

Blik Historik wandeling in Antwerpen

Een eeuw cinema in de stad

Wist je dat Antwerpen een glorietijd heeft gehad als dé cinemastad?

Dat er meer dan 70 cinemazaaltjes waren, verspreid over het centrum van de stad? De één al groter dan de andere…

Antwerpen was een tijd lang het epicentrum van de filmwereld én een teststad voor films van Warner Bros., 20th Century Fox en MGM, alvorens zij hun distributie voor de rest van Europa bepaalden. Filmspoelen kwamen aan in het station van Antwerpen Centraal en werden (vaak zelfs per fiets) verdeeld over de nabijgelegen cinema’s. Grote premières met beroemde filmsterren waren toen heel normaal.

Georges Heylen had lange tijd bijna een monopolie op de uitbating van verschillende zalen. Onder zijn leiding was Antwerpen een échte filmstad van 1940 tot 1985. In 1993 kwam daar abrupt een einde aan met het faillissement van zijn concern.

Wat is er van deze filmzalen geworden? De één werd afgebroken, in de ander bevindt zich een supermarkt en in weer een ander huist tegenwoordig een sektarische kerk, of wonen mensen met een migratieachtergrond.

We gaan op wandel door de stationsbuurt van Antwerpen en ontdekken zo de sporen van deze interessante geschiedenis: een luifel, een gevel of een stuk van een balkon…

Praktisch

  • Afspraak op de hoek van het Hyllithotel, De Keyserlei 28/30.
  • De wandeling start om 14.00u. Einde aan de Roma in Borgerhout.

Deze wandeling is reeds volzet, maar niet getreurd. We prikten een tweede datum en wel op zaterdag 1 juni. Wil je er bij zijn? Klik dan hier.

Op de hoogte blijven van nieuwe wandelingen? Abonneer je hier op ons e-zine


Contact

info@linxplus.be