Deze wandeling voert ons langs de plekken die herinneren aan het moeilijke leven van de arme Aarschotse bevolking in de 19de eeuw en aan de vroege socialistische strijd voor een betere toekomst. We staan stil bij de eerste en enige fabriek, in de 19de eeuw: de weeffabriek van Persy. We ontmoeten een (stenen) kantwerkster, symbool voor een nijverheid van uitbuiting. Het Volkshuis (1907) was een opvallende vuist en symbool van het proletariaat. In de volkswijk ‘De Grecht’ leren we de werk- en leefomstandigheden kennen van de armere bevolking.
De wederopbouw van Aarschot na de Eerste Wereldoorlog heeft een dubbel gezicht: verkrotting van de arbeidersbuurt, riante gebouwen op de Grote Markt en het verschaald experiment van de Tuinwijk. De waterpomp op diezelfde markt leert ons de slechte hygiënische omstandigheden kennen waarin de bewoners leefden en werkten. Het zou erg lang duren voor de stad zijn zuiver water kreeg.
Hoewel deze wandeling langsheen sociale thema’s voert, passeren we langs de mooiste plekjes van de stad Aarschot: de Grote Markt, het Gasthuis (nu cultureel centrum), de Onze-Lieve-Vrouwekerk, ‘s Hertogenmolens en het begijnhof. Groen ervaren we in het stadspark en langsheen de boorden van de Demer. Op de vroegere Molenberg worden we verrast door een prachtig panorama over de stad.