Wouter – Collodion

Wouter is een professionele content creator die zich daarnaast heeft verdiept in collodion fotografie, de oudste vorm van fotografie waarbij stoffen zoals zilvernitraat in chemische brouwsels samenkomen en men een tinnen plaat met afbeelding als eindresultaat bekomt. Het is een zeer technische en trage vorm van fotografie.

“Het is een obsessie. Ik ben er nu al drie jaar mee bezig en sta nog nergens. Ik wil het allemaal weten en dus weet ik dat ik de komende x aantal jaren er ook nog gewoon mee ga bezig zijn om het te ontcijferen”

Naast de technische is er voor Wouter ook een sociale rol, dat zien we bijvoorbeeld bij de fotoreeks die hij maakte van anderstalige nieuwkomers maar ook de samenwerking met studenten. Die laatste groep bracht hij slow making bij, het traag doorlopen van een proces, waarin alles perfect moet zijn omdat het kleinste foutje het eindresultaat fataal kan worden. In een snelheidsmaatschappij als vandaag is dat een werkwijze die jongeren als onwennig ervaarden.

“We zijn nu een vzw aan het oprichten om meer te gaan werken rond het delen van informatie. Niet enkel leren hoe het allemaal werkt, maar ook om te proeven van gewoon heel traag te gaan.”

Een belangrijk deel van dit werk is om altijd opnieuw bij te leren, om te blijven leren uit mislukkingen en te blijven experimenteren.

“Ik heb niet het doel om tentoon te stellen, we willen iets proberen en zien wat we eruit krijgen, zien of onze nieuwe technieken werken, weet ik veel, dus echt het experimentele doen, het proberende maken;”

Zijn professionele leven als videomaker is voor Wouter een aparte wereld, maar wel een die in verbinding staat met de ander. Ze kunnen elkaar versterken. Hij heeft het trage van de fotografie nodig om zijn werk te relativeren en zijn hoofd leeg te maken. Zijn werk staat ten dienste van zijn passie.

“Ik doe mijn werk om dit te kunnen doen. Het geeft me financiële autonomie, maar anders hoeft het zelfs niet.”

Wouter heeft zijn studio ingericht in de Maakleerplek Leuven en is daardoor omringd door creatievelingen met een niet-commerciële mindset. Omdat er in zijn vorige job van hem verwacht werd een ondernemer te zijn, vond hij dit een bevrijdende ingesteldheid.

“Ik voelde hier direct dat er heel veel mensen zijn die ook sociale winst nastreven en die zelfontplooiing en samenwerking die je hier ziet, is zoveel aanweziger dan wat je in een ondernemerswereld voelt.”

Dat Wouter in een project van deze omvang geslaagd is, beschouwt hij als een van zijn mooiste prestaties.

“Er was altijd dat sceptisch stemmetje dat mijn plannen afkraakte en nu ben ik er in geslaagd om er toch een uit te voeren. Dat is een overwinning waar  ik wel trots op ben.”

Maken doet groeien!