Trui – Weefster

Trui is een creatieve duizendpoot. Vroeger was ze vooral aan het naaien en werkte ze in haar moestuin. Nu breit ze ook regelmatig, spint ze wol én is ze ook aan het weven geslagen. Zo maakt ze onder andere sjaals en handdoeken.

Wanneer we haar interviewen is ze bezig aan een weefproject met kleurrijke handdoeken. Trui is begonnen met deze weefprojecten omdat ze bij het spinnen teveel wol had en merkte dat ze geen warme truien in haar stijl vond in de winkels.

“Ik wil graag bijleren. Het is  leuk om stappen vooruit te zetten. Zo heb ik bijvoorbeeld een hele stapel zelfgemaakte handdoeken thuis omdat ik die bepaalde techniek wou aanleren.”

Maken doet Trui meestal van thuis uit. Dit vindt ze gemakkelijker omdat ze tussendoor graag haar werk vastpakt. Ze maakt vaak dingen voor vrienden of kennissen en geniet ervan om anderen blij te maken. Dit is voor haar echter niet de belangrijkste reden om te maken. Voor haar is bijleren en nieuwe stappen vooruit zetten in haar maakproces, het allerbelangrijkst.

“Meestal als jij mensen inspireert, inspireren mensen jou ook, door uitwisseling van ideeën. Dat is wel heel fijn, als er een wisselwerking is. Het is op die manier dat je uit je comfortzone komt.”

Bijleren doet Trui niet altijd alleen, maar ook in groep. Een motto waar ze zich in kan vinden is dan ook: “Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan!”. Ondertussen maakt Trui eigen truien, sjaals, naait ze en vermaakt ze kleding. En dit maakt haar een stuk onafhankelijker. Met haar moestuin was dit dan ook expliciet haar doel: om in de eigen behoeften te kunnen voorzien, zich wat losweken van grote winkelketens. Het weven en spinnen was dan eerder iets moois dat haar pad kruiste.

“Ik denk dat ik nu wel bewuster met meer met creatieve dingen bezig ben. Ik haal veel voldoening uit die zaken.”

Het spinnen is gestart vanuit de behoefte aan een echte wollen trui om zich warm te houden en ze vond toen alleen truien met veel synthetisch materiaal. En dus loste Trui dit op door het gewoon zelf te creëren. Uit deze creaties haalt ze een echt voldaan gevoel. En als je ziet hoe mooi die zijn, dan kan je moeilijk anders. Dat snappen wij als we haar mooie creaties zien!