Krukgeluk! Stap voor stap maken met Miguel
Met het project ‘Stiel, wij zijn de makers’ gaat Linx+ op zoek naar de mens als maker. We onderzoeken of maken ons fierder, sterker en gelukkiger maakt. In verschillende trajecten luisteren we naar makers en beleven we zelf wat maken met ons doet.
Om te onderzoeken of maken écht gelukkig maakt, sloegen we de handen in elkaar met De Spot uit Diest, een voorziening die actief is in de zorg en ondersteuning biedt aan personen met een beperking. In het houtatelier van De Spot worden de deelnemers aangemoedigd om hun talenten te ontdekken en zichzelf te ontplooien.
Samen met hen bedacht Linx+ een uniek product dat mee surft op de nieuwste upcycling trends: palletmeubels. We ontwikkelden een pakket met krukken en een statafel, gemaakt van palettenhout, dat je zelf in elkaar kan steken, ook zonder heel veel tijd! We doopten het project Krukgeluk!
De gasten van de Spot gingen in hun atelier aan de slag met het ruwe materiaal en maakten in een beperkte oplage en op hun tempo flatpacks van een kruk en een set van 4 krukjes en een statafel. De eerste sets en krukjes zijn ondertussen de deur uit, op bestellingen en in samenspraak met De Spot kunnen er altijd bijgemaakt worden.
Hoog tijd om nog eens op bezoek te gaan in het ontzettend gezellig houtatelier van de Spot waar we bij Miguel en Hilde polsen naar hun ervaringen met makersgeluk.
Wat doen jullie hier juist?
Hilde: we zijn met onze dagbesteding al heel lang bezig met houtbewerking maar toen we in mei vorig jaar verhuisd zijn naar deze locatie hebben we er gebruik van gemaakt om ons atelier te professionaliseren. Er is een plaats waar al ons materiaal staat en waar we ook hout kunnen opslaan. We maken projecten op bestelling voor mensen die bijvoorbeeld een kast op maat willen maar werken ook aan onze eigen projectjes. Er zijn elke dag 2 tot 8 mensen die in ons atelier werken. Miguel is er daar één van.
Een tijdje geleden sloegen we de handen in elkaar om samen te werken aan KRUKGELUK, hoe was dat voor jullie?
Miguel: dat was wel heel tof. Ik was mee de aanvoerder en mocht het project in goede banen leiden. Ik heb vooral heel veel voorbereidend werk gedaan, het zagen, de gaten boren voor de pakketten en alles samengesteld.
Hilde: Het leuke aan krukgeluk is dat het een project is waar we heel veel sjablonen voor hebben kunnen maken waardoor Miguel heel veel zelfstandig heeft kunnen werken. Omdat het een reeks was die we hebben kunnen uitwerken hadden we een mal gemaakt en hulpmiddelen om de gaten juist te boren en ik denk dat hij daardoor veel geleerd heeft omdat hij zelfstandig aan de slag kon gaan. Daar zijn we zeer dankbaar voor.
Jullie starten met een lading ruwe paletten, geen standaard materiaal. Zagen jullie dat wel zitten?
Hilde: er waren veel grijze planken bij, maar als je die dan opschuurt worden dat zo een mooie houten planken, dat is heel leuk om te zien! Er stond een ploegje buiten met de hand te schuren, de schrijnwerkers Light zoals we ze noemen. Binnen was Miguel als schrijnwerker Pro aan de slag met de machines.
Miguel: ik werk met alles graag behalve als het met de hand moet opgeschuurd worden, dat doe ik niet zo graag. Met de machines werken vind ik het leukste, ik heb dat ook op school geleerd. Onze nieuwste aanwinst is onze tafelzaag, daar hebben we heel veel mee gedaan om alles op maat te zagen en af te korten.
Is het eindresultaat of de weg daar naartoe het belangrijkste?
Miguel: de weg er naar toe is ook heel belangrijk maar het einde is ook heel belangrijk want het moet allemaal juist zijn. Als je ziet waar het begint en op het einde is het gelukt, dan maakt dat je wel heel trots.
Als je aan iets begint, weet je dan hoe het er gaat uitzien?
Miguel: nog niet helemaal, wij hebben wel wat ideetjes in ons hoofd van hoe het er uit zou zien maar het einde is nog altijd het prachtigste!
Hilde: jij bent ook wel altijd benieuwd wat de mensen ervan vinden, want jij bent ook wel altijd betrokken vanaf het begin als mensen met een bestelling komen. Jij maakt een plan en dan help je bij het maken en dan mag je het ook mee gaan afleveren.
Met de krukjes van Krukgeluk kunnen ook minder handige mensen dan jij zélf een kruk in elkaar steken dankzij jouw voorbereiding. Hoe voelt het dat je deze mensen kan helpen?
Miguel: dat voelt wel goed. Dan heb je de waardering van de mensen voor wie je het gemaakt hebt.
Het was wel een leuk project, ik vond het de moeite om dat eens te maken. Nu weet ik voor in het vervolg: stel dat mijn ouders of familieleden een krukje willen, dan kan ik dat bij hun ook maken. Dat was echt wel heel leuk om te doen.
Je bent ooit begonnen met maken. Sommige mensen hebben wel zin maar durven niet beginnen. Is er iets wat je aan die mensen kan zeggen, hoe start je ermee?
Miguel: Alles begint met plannen uittekenen en zien of je het materiaal allemaal in huis hebt. Dan is het stap voor stap ineenzetten. Voor diegenen die willen maken: gewoon doen, heel veel moed bijeenrapen en erin vliegen! Zo heb ik dat ook moeten doen.
En wat als je een probleem tegenkomt of het gaat mis?
Miguel: Hulp vragen! Het kan geen kwaad dat je hulp vraagt want iedereen moet dat doen van begin af aan. Ik heb ook nog momenten dat ik hulp moet vragen bij bepaalde dingen dus dat is geen schande.
Wow! Kan ik echt zélf een kruk in elkaar steken? Ja zeker!