Reporter ter plaatse: Firmin in Knokke-Heist

Kleurrijke dames keuren Newton’s werk. De Swinging Sixties openden deuren voor vele ontwerpers, de broek voor de vrouw of het uiters korte rokje met weelderige hoeden en hoge hakken. ©firmin de maître.

Tot 25 September kan je in een gloednieuw gebouw naast het station van Knokke Heist een retrospectieve tentoonstelling zien van iemand die de modefotografie vanaf de jaren ’60 van vorige eeuw in een totaal nieuw “kleedje” stak. Zijn naam Helmut Newton. (1920 – 2004)

Helmut Neustädter, zijn oorspronkelijke naam, groeit op in een welstellend joods gezin in Berlijn. Al vlug krijgt hij een fototoestel waar hij mee aan de slag gaat en… schuwt de meisjes niet als onderwerp. Na een tijd kan hij aan de slag gaan als assistent in de studio Yva van de bekende fotografe Else Emestine Neuländer-Simon. Hij mag er helpen in de donkere kamer bij opnamen en doet zelfs af en toe een trouwreportage.

In de jaren ’30 komen echter de Nazi’s aan het bewind en Helmut vindt het veiliger om Duitsland te ontvluchten. Zijn werkgeefster wordt trouwens later gedeporteerd en vermoord in het concentratiekamp van Sobibor (Polen).
Zijn vlucht gaat via Italië en Singapore naar Australië waar hij de vrouw van zijn leven ontmoet, de actrice June Brunell.
Professioneel werd 1956 voor hem een sleuteljaar. De Britse Vogue ontdekt zijn nieuwe unieke stijl, hij werkt voor die uitgave maar keert toch terug naar Australië waar hij definitief de modefotografie op een ongewoon spoor zet.

In 1961 verhuizen de Newton’s naar Parijs toen, dé modestad van de wereld op dat moment. Hij kan er werken voor de bladen Elle en Queen. Via die publicaties zal de modefotografie eindelijk als moderne kunst beschouwd worden. Het werk van beroemde regisseurs als Hitchcock, Truffaut en Fellini zijn inspiratie bronnen voor hem en zijzelf worden soms goed bevriend met hem. Statische beelden worden in zijn beeldtaal dikwijls door suggestie bewegend! De seksuele revolutie in de Swinging Sixties openen deuren voor vele ontwerpers: de broek voor de vrouw of het uiterst korte rokje met weelderige hoeden en hoge hakken. Decennia lang werkt Helmut hard en reist veel tot in 1971 een hartaanval hem bijna fataal wordt. Helmut beslist om het kalmer aan te doen en enkel nog persoonlijk werk te maken. Tien jaar later verhuizen ze naar Monaco en brengen de winters dikwijls door in Los Angeles. Zijn werk is voor het grootste gedeelte in zwart-wit geweest en door zijn dood in 2004 bij een verkeersongeval, waarschijnlijk te wijten aan terug een hartaanval, is het digitale luik voor het grootste stuk aan hem voorbijgegaan.

Een uitzonderlijke overzicht van zijn werk (300 iconische foto’s) met korte maar zeer degelijke beschrijvingen op groot formaat geprint is meer dan de moeite om deze tentoonstelling te bezoeken. Helmut Newton heeft de fotografie en zeker de modefotografie in een totaal nieuw artistiek licht geplaatst, weinigen zullen nog zo een revolutie kunnen ontketenen.
FDM

 

Praktisch:

Helmut Newton – Legacy. Nog tot 25 september 2022

Ravelingengebouw naast het station van Heist (Knokke)
Koudekerkelaan 33, Knokke-Heist.
Elke dag open van 10 – 18 uur
Info en prijzen: helmutnewton.be

Karl Lagerfeld for Chloé, British Vogue, London 1966. ©Helmut Newton Foundation, Berlin.
Mario Valentino, Monte Carlo 1998 ©Helmut Newton Foundation, Berlin.
Catherine Deneuve, Paris 1976 - ©Helmut Newton Foundation, Berlin.