Om “God” te zien moet je bij Geeraard de Duivel zijn

Fotograaf Carl De Keyzer bij een van zijn werken van de 2de serie ©firmin de maître

Carl De Keyzer (Magnum fotograaf) rondt zijn indrukwekkende reportagereeksen over het verschijnsel “God in Amerika” af met een dubbele tentoonstelling in het Geeraard de Duivelsteen in Gent. Nog tot en met 28 februari 2022.

God incorporeted I + II

Het eerste luik dat hij dertig jaar geleden maakte, al rondtrekkend met gezin en camper, op zoek naar religieuze groepen in de Verenigde Staten, werd al tentoongesteld met een bijhorend prachtig boek. Fotojournalistiek met een artistieke rand, analoge zwart-wit fotografie met gebruik van flitslicht en daardoor levendige beelden. Zowel de beelden die we al ooit te zien kregen als nieuwe zijn opgesteld in de mysterieuze crypte van het Steen. Zeker een locatie die bij de beelden past.

Voor het tweede luik, de foto’s die in 2019 en 2020 gemaakt zijn, gaan we van de hel naar de hemel. Inderdaad, vanuit de donkere kelders gaan we naar de bovenliggende vertrekken van de burcht om in hemelse kleuren de meest recente beelden van religieuze gemeenschappen in de VS te bewonderen. Nu is er digitaal gewerkt, uiteraard in kleur en dat doet ons anders kijken naar de composities en de wijze om de onderwerpen te benaderen in een tijd waar je als beeldenmaker niet altijd welkom bent en waar corona wel eens een spelbreker kon zijn.

Ook nu zijn de beelden in boekvorm te verkrijgen, deel I+II samen of apart.
Met een beetje geluk in aanwezigheid van Carl De Keyzer zelf.

Inderdaad, God heeft opgenomen (incorporeted) en zoals wijlen auteur Godfried Bomans (1913-1971) antwoordde op de vraag of God dood is: “Neen, God is verhuisd”. Ondertussen weten we waar hij tot 28 februari in zwart-wit en kleur te zien is.

(FDM)

Praktisch

De tentoonstelling God, Inc. I+II loopt nog tot en met 28 februari 2022 van 11 tot 18 uur. Gesloten op maandagen. Open op feestdagen
Geeraard de Duivelsteen, 9000 Gent.

Standaardtarief 8 euro, kortingstarief 6 euro (65+, Gentenaars, groepen 10+). Gratis voor -15.
Meer info op www.carldekeyzer.com/god-inc-iii

Zicht op de werken in kleur ©firmin de maître
The Great Passion, Play Eureka. Springs Arkansas ©firmin de maître
zwart wit beeld uit de tentoonstelling Praise the Lord ! ©firmin de maître
The Ku Klux Klan, Rally “Cross lighting” Texas. ©firmin de maître