Micheline – Kalligrafie

Micheline is kalligrafe. Sinds haar pensioen kan ze hierin haar creativiteit kwijt. Toen ze jong was danste ze, maar omdat ze moeilijk kunstscholen binnengeraakte, schoof ze de zetels langs de kant eens ze alleen thuis was, om choreografieën te bedenken.

“Om toch iets met die creatieve drang te doen werd ik kleuterleidster. Een dikke tien jaar geleden, toen mijn pensioen in zicht kwam, ben ik op zoek gegaan naar een hobby waarin ik enerzijds creatief kon zijn en het naar mijn mening ook lang kan doen. Ik kwam uit bij kalligrafie, want zelfs als je bibbert maak je je eigen lettertype, een bibberende letter.”

Kalligrafie is een passie die Micheline uitoefent naast haar sociale engagementen, zoals de voedselbedeling in haar thuisstad. Ze schrijft het liefst alleen en doet dat oftewel ’s avonds of ’s ochtends. Haar kaartjes deelt ze graag uit.

“Ik maak die voor speciale gelegenheden. Ik heb bijvoorbeeld nooit wenskaarten op voorraad. Ik maak liever een persoonlijk kaartje voor de persoon in kwestie, bijvoorbeeld vrienden die 60 of 65 jaar worden, op pensioen gaan, oma of opa worden enz. Ik maak natuurlijk ook zaken in opdracht van een nieuwe cursus en als dat lukt dan kader ik wel eens iets in.”

Haar vaardigheden wisselt ze graag uit met anderen. In Ettelgem komt ze een keer per maand  samen met mensen die kalligrafische tips and tricks uitwisselen.

“Als iets niet lukt, dan kan je dat daar voorleggen: we zoeken naar wat niet lukt, waarom en hoe je elkaar kan helpen. Ons oudste lid is al dertig jaar bezig met kalligrafie, dus wij kunnen daar altijd raad aan vragen. Ik voorzie voor de zekerheid altijd een onderwerp en neem meestal het voortouw, maar het kan dat ik in de groep naar ideeën pols. ”

Eigenlijk is Micheline ook schrijver, want alle teksten verzint ze zelf. En haar project wordt nog autonomer wanneer ze ons toevertrouwt dat ze ook haar inkt weleens zelf maakt.

“Je kan dat doen met een pot zelfgemaakte bister. Je kan dat gedroogd kopen, en dan doe je daar een beetje water bij. Maar deze pot is zelfgemaakt van de bolster van de okkernoot. Je laat die bolster eerst bruin worden en daarna laat je hem drogen. Dat resultaat doe je dan in kokend water en na een tijdje krijgt je bister, inkt waarmee je perfect kan schrijven. Je moet het wel zeven om alle brokjes eruit te halen.”

Wat je zelf doet, doe je beter! Wie anders dan Micheline bewijst ons dit andermaal?