Jean-Pierre – Houtbewerking

De gepensioneerde Jean-Pierre is graag bezig met bouwen en verbouwen. Na zijn scholing tot metaalarbeider ging hij aan het werk in de scheepsbouw, daarna bij een papierfabriek en uiteindelijk bij Coca-Cola. De laatste jaren voor zijn pensioen werkte hij als syndicaal afgevaardigde voor Coca-Cola en bestond zijn functie grotendeels uit administratieve taken.

“De interesse om met hout te werken is er altijd geweest. Ik heb altijd veel verbouwd en gerenoveerd. Zo lang ik fysiek in staat ben, zal ik altijd zoekende zijn naar een volgend project dat onze levenskwaliteit kan verbeteren.”

Momenteel is Jean-Pierre bezig met een grote overkapping in de tuin. Bovenop het dak zijn zonnepanelen geplaatst.

“Tot op heden heb ik alles, behalve het plaatsen van de zonnepanelen, zelf bewerkstelligd. De aanleiding hiervoor was de behoefte om duurzamer met energie om te gaan. Het is ook plezant om dingen die je dagelijks gebruikt zelf te maken, omdat je de vrijheid hebt om het materiaal en de vorm zelf te bepalen. Je bent niet gebonden aan wat de producent aanbiedt.”   

Als een project niet verloopt zoals hij had gehoopt, haalt hij het uit elkaar en begint hij opnieuw.

“Bouwmaterialen zijn duur, dus daar dien je zorgvuldig mee om te gaan. Als je echter een beetje zoekt op het internet kun je veel materialen aan een goede prijs vinden. Mensen verkopen hun overschotten of er worden materialen geveild. Daar valt veel te rapen.”

Het maken geeft Jean-Pierre veel voldoening. Ook vindt hij het leuk als anderen bewondering hebben voor de dingen die hij maakt.

“Soms vragen mensen om feedback over hun eigen projecten of vragen ze of ik informatie kan verstrekken. Ik help anderen graag om te leren. Het is niet de bedoeling om de kennis en wijsheid die je hebt in eigen beheer te houden. Ik vind YouTube een schitterend kanaal vol tutorials voor de doe-het-zelver. Het is veel leuker als je het met geïnteresseerden kunt delen die het op hun plaats aan anderen doorgeven.”