Interview met Tom Verbruggen

20180216 © Tom Verbruggen: kortrijk - moeskroen

Fotograaf Tom Verbruggen was dit jaar voor het eerst jurylid van de Grote Prijs Sociale fotografie. Samen met Hilde Braet en Jo Schelstraete zocht hij vakkundig naar de inzendingen die hem het sterkst beroerden. Op de feestelijke opening van onze vernissage op 18 juli 2024 kunnen jullie zelf oordelen over de 7 laureaten die de wedstrijd opleverde. Hier willen we het hebben over Toms eigen werk, in het bijzonder over de nieuwbakken reeks ‘Rail’.

Dag Tom, je bracht net een boek onder de naam ‘Rail’ uit. Waarover gaat het?

Voor ‘Rail’ nam ik anderhalf jaar de trein naar alle uithoeken van ons land. Vooral in de grote stations stapte ik even uit. Dankzij deze werkwijze kon ik een beeld geven van mensen op de trein en in/rond het station.

20180626 © Tom Verbruggen: Brussel Noord

Hoe kwam je op dit idee?

De reeks is af sinds 2017-2018. Ik had net daarvoor een andere over de Gentse binnenring gemaakt, maar wou iets omvangrijkers doen en daarom zette ik al snel de stap naar ‘het spoor’. Maar ik wou dit niet enkel doen in Oost-Vlaanderen, dus ging ik voor België.

© Tom Verbruggen: 20170925: Brussel Zuid

Is het niet moeilijk om mensen op de trein te fotograferen?

Inderdaad. Piekuur treinen meed ik als de cholera. In plaats daarvan begaf ik me op de rustige momenten door de wagons. Daar moest ik ter plekke zien of ik een foto kon maken. Maar meestal kon ik snel genoeg klikken. En als het echt niet anders kon vroeg ik toestemming.

© Tom Verbruggen: 10180109: Brugge

Sponsorde de NMBS?

Ja. Het bleef bij een abonnement voor het volledige spoornetwerk. Het bekostigen van een expo en boek was niet mogelijk. Ik exposeer in september met ‘Rails’ in ‘Trainworld’ in Schaarbeek. Dit werd wegens renovatie al eens uitgesteld en ik weet begin juli pas de exacte data. Ongeacht het moment waarop, wordt het sowieso mooi, in zo’n fantastisch museum, met zo’n grote loods waar zeer mooie locomotieven te bewonderen zijn.

20180227 © Tom Verbruggen: Gent-Sint-Pieters

Kunnen we je werk ergens anders zien?

Ja, binnenkort exposeer ik op een expo rond straatfotografie in kasteel Borluut in Sint-Denijs op 20,21 en 22 juli. Daar zal ik een twintigtal foto’s tonen uit ‘Rail’ en steeds aanwezig zijn.

20180424 © tom verbruggen: leuven

Klopt het dat je je boek in eigen beheer uitgaf?

Inderdaad. Er was interesse van uitgeverijen maar daar ging ik niet op in omdat ze een bepaald percentage van de opbrengst vragen. Je verdient dan per boek wel meer, het nadeel is evenwel dat je zelf opdraait voor de verspreiding en de promotie.

© Tom Verbruggen: 10180109: antwerpen centraal

Als welk soort fotograaf zou je jezelf omschrijven?

Ik ben een reportagefotograaf die  altijd op lange termijn werkt met een bepaald doel en thema. Studio- of persfotografie, dat doe ik niet.

© Tom Verbruggen: 20180122: antwerpen centraal

Je was zonet voor het eerst jurylid op de Grote Prijs voor Sociale fotografie. Hoe ging je hierbij te werk?

Iedereen doet dat op zijn eigen manier. Als ik vergelijk met de andere juryleden was ik de snelste om mijn keuzes te maken. Voor mij is het belangrijk dat het onmiddellijk aanslaat. Ik moet het voelen.

© tom verbruggen 20181204: geraardsbergen

Viel je iets op bij de inzendingen?

De inzendingen waren net als de uiteindelijke laureaten zeer divers, al kun je wel enkele trends ontwaren. Zo waren er dit jaar nogal veel inzendingen rond ‘gender’.

Bedankt Tom en tot op de opening van de Grote Prijs 18 juli!

Ja, dan ben ik er zeker!


Ontdek het werk van Tom: Tom Verbruggen

Het werk van Tom samen met het werk van Linx+ medewerker Hendrik Braet is deze zomer te zien op Street lens expo, 20-21-22 juli, 10u-18u in de Kleine Gentstraat 4 (Sint-Denijs-Westrem)