Interview Farida Lemeatrag: Niet voor de winst, wel het publiek!

Farida Lemeatrag is geen onbekende bij Linx+. Op de allereerste editie van de Grote Prijs Sociale Fotografie werd ze verdiend laureaat met een reeks over orthodoxe Joden en vorig jaar was ze nog te gast in het debatpanel op de Dag van de Sociale Fotografie in de Grote Post. Ook is ze sinds het prille begin lid van fotowerkgroep Revolver. Sinds kort houdt Farida een pop-up galerij open in het hartje van Gent, Room 8 genaamd. We gingen kijken naar de expo en konden daar Farida strikken voor een gesprek.

Dag Farida, hoe ben je er toe gekomen om te exposeren in Room 8?

Farida: “Ik heb wel ervaring met het omtoveren van een leegstaand pand tot een expo ruimte. Zo heb ik ooit een groepsexpo georganiseerd in de Opel garage in de Hoogstraat. Bij Room 8 zag ik eerst de voorkant en voelde instant het potentieel:  het is pal in het centrum, ideaal om toeristen te lokken, en toen ik na veel moeite het pand kon bezoeken zag ik dat er veel prachtige ruimtes zijn om een galerij in op te stellen. Dankzij veel geduld kon ik een deal met de eigenaar sluiten en mochten we hier twee maanden verblijven. Er exposeren nu 10 deelnemende kunstenaars in 4 zalen. De kans is groot dat de expo verlengd zal worden. Om de maand wil ik een aantal nieuwe kunstenaars de kans geven. Iedere kunstenaar betaalt dan wel een deeltje mee in de huur van het pand. Ik wil niet enkel vrienden en familie op de expo lokken maar mik op een ruim publiek. Niet voor de winst, maar om de kunstenaars te helpen.”

Hoe was de opening?

“Heel goed, echt een mooie opkomst. Maar het allerbelangrijkste is dat het nu niet stilvalt. Nu begint het pas. Maar de tank zit nog vol, we gaan ervoor!”

Is er in het reguliere circuit voldoende aanbod om te exposeren in Gent?

“Er is heel wat aanbod in Gent maar ik houd mij daar niet mee bezig. Als ik een interessante plek spot dan ga ik daar volledig voor, soms met de nodige portie geduld.”

Hoe heb je de andere kunstenaars gevonden die hier exposeren?

“Sommigen zoals Karel Salaert (winnaar Grote Prijs sociale fotografie vorig jaar) kende ik al, anderen leerde ik via via kennen. Dan bracht ik hen een bezoekje om hun werk te bekijken. Er werd bij de selectie rekening gehouden of het complementair was met ander werk. De expo heeft geen inhoudelijk thema maar alles moet wel een passend geheel vormen. Er is een focus op fotografie maar ook andere kunstdisciplines zoals glaskunst en beeldhouwwerk komen aan bod.”

Jouw werk is ook prominent aanwezig.

“Ja, hoewel ik lang getwijfeld heb of ik nog wou exposeren. Als fotograaf is het enorm kostelijk om te exposeren. Mijn fotografie legt zich toe op kleinere etnische groepen en dat verkoopt niet snel. Dat maakt het moeilijker om een expo niet verlieslatend te maken. Maar dit pand bood nu eenmaal zo’n mooie kans dat ik het niet kon laten om ook hier werk te tonen.

Al mijn werk is allemaal van lange adem. Omdat ik dus werk met kleine gemeenschappen, kost het veel moeite om toestemming te krijgen om te mogen fotograferen. Voor toeschouwers is een expo een uitstap en vaak beseffen ze niet wat er aan de foto’s vooraf ging. Soms heb ik maanden gemaild alvorens ik de eerste foto kon maken. Ik maak het mezelf niet gemakkelijk. Ik houd er wellicht van om moeite te doen voor iets te bekomen.”

Wil je mee met Linx+ naar Farida’s Expo? Op zaterdag 20 januari bezoeken we Room 8 en worden we door haar rondgeleid. Daarna drinken we een koffie of theetje en bezoeken we de fotogalerij Otto Gallery in Gent.

We verzamelen aan Room 8 (Emile Braunplein 15, Gent.) om 13u30.

Inschrijven bij: hendrik.braet@linxplus.be

Bezoek je de galerij liever zelfstandig?

De galerij is altijd open van vrij-zondag, telkens 13u-19u. Volg de Facebookpagina.