Wat te doen in provincie West-Vlaanderen

Op zoek naar inspiratie voor activiteiten? Hieronder vind je musea, monumenten, daguitstappen en wandelroutes in de provincie West-Vlaanderen. Tip: veel musea kun je gratis bezoeken met de Museumpas.

Musea en monumenten

Blankenberge: Belle Epoque Centrum

Laat je onderdompelen in de zorgeloze en feestelijke sfeer die Blankenberge uitstraalde tijdens de belle époque. De interactieve tentoonstelling vertelt een nostalgisch verhaal met affiches, postkaarten, mode, foto’s en filmmateriaal. Bewonder bovendien enkele prachtige tegeltableaus.

Elisabethstraat 24
8370 Blankenberge
050 636 640
belle.epoque@blankenberge.be
www.belleepoquecentrum.be


Brugge: Volkskundemuseum

Heropening vanaf 14 september 2024.

Ontdek hoe het dagelijkse leven in Brugge in de 19e en 20e eeuw er uit zag. Het Volkskundemuseum bestaat uit verschillende kamers vol zeldzame, oude voorwerpen zoals tabaksproducten, oude kinderspelletjes, koekvormen… Ideaal museum om met je kinderen of kleinkinderen te bezoeken!

Balstraat 43
8000 Brugge
050 44 87 43
musea.reservatie@brugge.be
www.museabrugge.be


Houthulst: Klein Engeland

‘Klein Engeland, The Secret War Museum’ dompelt je helemaal onder in de clandestiene wereld van het verzet. Er wordt stilgestaan bij de verhalen van zij die het meemaakten: oorlog, bezetting en onderdrukking. Het museum is elke eers​te zondag van de maand open of op afspraak (5-15 personen).

Zarrenstraat 1X
8650 Klerken – Houthulst
tel. 0497 32 98 18
kleinengeland@outlook.com
www.kleinengeland.be


Izegem: Eperon d’or

Eperon d’Or is een voormalige schoenfabriek in Izegem en is momenteel in gebruik als industriële erfgoedsite. Het museum herbergt de schoenen- en borstelcollecties van de stad Izegem en daarnaast ook een streekbezoekerscentrum. Eperon d’or heeft een uitgebreid aanbod van verschillende rondleiding en tijdelijke tentoonstellingen.

Prins Albertlaan 5
8870 Izegem

tel. 051 316 446
eperondor@izegem.be
www.eperondor.be


Kortrijk: Texture

Vlas en linnen zijn verweven met ons dagelijks leven. Al staan we daar nauwelijks bij stil. Bij Texture doen ze dat wél. En vertellen ze ragfijn het verhaal van de ooit zo welvarende vlasnijverheid. Van naaldje tot draadje. Met respect voor het verleden, vakkundig gehuld in een eigentijds kleedje.

Noordstraat 28
8500 Kortrijk

056 277 470
texture@kortrijk.be
www.texturekortrijk.be


Rampskapelle: For Freedom museum

Het ‘For Freedom Museum’ is een museum over de WO II waarin aandacht wordt besteed aan de bevrijding van West-Vlaanderen en de Slag om de Schelde.

Ramskapellestraat 91/93
8300 Knokke-Heist
tel. 050 687 130
www.forfreedommuseum.be


Veurne: Bakkerijmuseum

Brood en gebak zitten ingebakken in onze samenleving. Ze brengen mensen samen over culturen en generaties heen. Het Bakkerijmuseum is de trotse schatbewaarder van het bakambacht en de bakcultuur in Vlaanderen. 

Het museum zoekt en verbindt, is warm en gastvrij. Voor en met iedereen maken we een positief verschil, in hoofden, handen en harten. 

Ieperse Steenweg 137
8630 Veurne

tel. 058 31 38 97
bakkerijmuseum@veurne.be
https://www.bakkerijmuseum.be/nl/home/


Westende: Visserijmuseum ‘Thuishaven’

In Lombardsijde heeft Charles Beuckels, een gepensioneerde scheepsreder/vissersman, een klein vissersmuseum opgericht. De carrière van Charles vormt de rode draad van het museum. Op 15-jarige leeftijd leerde hij het vak van visser op IJsland. Gedurende vele jaren was hij de koning van de garnaal met zijn N86 Surcouf, die tegenwoordig de aandacht trekt van toeristen in Nieuwpoort. Vandaag de dag wil Charles zijn ervaring delen met iedereen. Je zult er zijn eigen uitrusting vinden, talloze unieke foto’s en een dertigtal door hemzelf gebouwde en bevaren miniatuurboten. Bezoeken zijn gratis en vinden plaats na telefonische afspraak.

Havenstraat 42
8434 Lombardsijde

tel. 0475 85 26 59


Zeebrugge: Seafront

In de historische jachthaven van Zeebrugge wordt de oude vismijn én het voormalige maritieme museum Seafront omgetoverd tot een nieuwe, dynamische omgeving.
De tijdelijke herinrichting van de oude vismarkt is bedoeld om leegstand te voorkomen en als verbinding te dienen. Een metamorfose die is afgestemd op een aangename zeehaven en de uitdagingen van morgen.

Vismijnstraat 7
8380  Zeebrugge

050 551 415
info@seafront.be
www.seafront.be


© Volkskundemuseum Femke den Hollander

Daguitstappen

Zeebrugge – havenbezoek in autocar

De aanwezigheid van al die drukke havenactiviteiten nabij het brede strand zorgen voor een unieke sfeer en maken van Zeebrugge een bijzonder buitenbeentje aan de Belgische kust. Prikkelt het om het havengebied van Zeebrugge zelf te verkennen?

Een begeleid bezoek duurt zo’n 2 uur. De start van het bezoek start in de ABC-toren waar een kortfilm getoond wordt over de haven. Daarna wordt met de autocar een rondrit door de haven gedaan. Onderweg  vertelt de gids je tal van interessante feiten.

Meer info: gidsenkring Brugge of info@brugesguides.com.


Zwevegem – Transfo

Elektriciteit: we zijn het zo gewoon dat we er niet meer bij stilstaan wat er allemaal moet gebeuren om stroom tot bij ons te krijgen.

In het bezoekerscentrum van Transfo Energiek neem je een kijkje achter de schermen. Je ontdekt wat elektriciteit precies is en hoe die wordt opgewekt en getransporteerd. We besteden ook aandacht aan de overgang naar groene, duurzame energie en aan de pioniersrol die de Transfo-site daarin speelt. Deze erfgoedsite heeft een erg uitgebreid gamma aan activiteiten.

Blokkestraat 29
8550 Zwevegem
info@transfozwevegem.be
www.transfozwevegem.be


Wandel- en fietsroutes

Brugge – struikelstenen (fietsroute)

Eind 2023 werden meerdere struikelstenen in Brugge ingehuldigd, verspreid over  verschillende locaties. De locaties zijn terug te vinden in de applicatie ‘ErfgoedApp’. Jeanne De Wolf (HoGent) werkte in samenwerking met de werkgroep ‘Struikelstenen Brugge’, familieleden en het Brugse vertelcollectief ‘De Op-Lichters’ deze tour uit. In de app vind je het verhaal achter deze Brugse struikelstenen, met bronmateriaal en audiofragmenten.

Via deze link kan je de app downloaden op je smartphone.
Extra informatie vind je terug op www.struikelstenenbrugge.be.


Menen – Pittige vrouwen in Menen (wandelroute)

De vrouw in onze maatschappij hoort meer aandacht toe dan enkel op Wereld Vrouwen Dag. Maak kennis met enkele pittige dametjes uit Menen. Elk met hun eigen verhaal.

Het is een wandeling van +/- 3 km. Startlocatie: Stadsmuseum ’t Schippershof, Rijselstraat 77, 8930 Menen.

Deze wandeling kan je via je smartphone uitvoeren met behulp van RouteYou.
Folders van de wandeling zelf te koop bij Toerisme Menen.


En natuurlijk onze Blik Historik wandelingen