Wat te doen in provincie Antwerpen

Op zoek naar inspiratie voor activiteiten? Hieronder vind je musea, monumenten, daguitstappen en wandelroutes in de provincie Antwerpen. Tip: veel musea kun je gratis bezoeken met de Museumpas.

Musea en monumenten

Antwerpen: MAS

Het MAS wil een internationaal en grensverleggend museum zijn over wereldwijde verbondenheid tussen mensen en collecties vanuit uiteenlopende denk- en leefwerelden. Met een stroom aan verhalen, bekeken vanuit meerdere perspectieven, betrekken wij iedereen die nieuwsgierig is naar het heden, verleden en de toekomst van Antwerpen en de wereld.

Hanzestedenplaats 1
2000 Antwerpen
tel. 03 338 44 00
mas@antwerpen.be
www.mas.be


Antwerpen: Red Star Line museum

Het Red Star Line Museum vertelt op de authentieke plek van de historische rederij op het Antwerpse Eilandje, aan de hand van persoonlijke verhalen van landverhuizers in de 20ste eeuw, een universeel verhaal over hoop, dromen en de zoektocht naar geluk.

Vertrekkend van het historische verhaal over de Europese emigratie via Antwerpen naar Amerika, zetten we samen met bezoekers, getuigen en partners aan tot reflectie en dialoog over migratie vroeger, nu en in de toekomst.

Montevideostraat 3
2000 Antwerpen
tel. 03 298 27 70
redstarline@antwerpen.be
www.redstarline.be


Antwerpen: DIVA

DIVA wil de waardering voor diamant, juwelen en zilver in de breedste zin van het woord stimuleren. We delen onze passie voor erfgoed en vakmanschap en dagen uit om te leren én creativiteit volop te ontplooien. Als bezoeker kan je je niet alleen verdiepen in de verhalen over en achter de objecten, maar ook zelf de passie, het vakmanschap en de creativiteit beleven.

Suikerrui 17-19
2000 Antwerpen
tel. 03 360 52 53
info@divaantwerp.be
www.divaantwerp.be


Antwerpen: KMSKA

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen is zoveel meer dan een kunstcollectie met internationale uitstraling. Het staat niet alleen in voor het behoud, beheer en uitbouw van de collectie. Dit museum heeft ook een wetenschappelijk statuut, zo wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werken, gebruikte technieken, kleur en beeldtaal…

Het museum toont zeven eeuwen kunst: van Vlaamse primitieven tot expressionisten en wereldberoemde meesters. Het bevat de meest omvangrijke en belangrijke collecties van James Ensor en Rik Wouters. Ook vind je hier internationale toppers zoals Fouquet, Titiaan, Alechinsky, Modigliani, Rodin, Chagall, …

Lees hier de reportage over het KMSKA in de Linxuit.

Leopold de Waelplaats 1
2000 Antwerpen
tel. 03 224 73 00
www.kmska.be


Antwerpen (Deurne): Volxmuseum

In een klein oud steegje, naast de smalle en drukke Turnhoutsebaan, staat een groep kleine werkmanshuisjes. Daar in de Koraalplaats 2 werd het VolXmuseum in 1974 ingericht door een groep enthousiaste vrijwilligers, die kolossale vondsten hadden verzameld van opgravingen bij het middeleeuwse kasteel Gallifort in Deurne-noord.

Koraalplaats 2
2100 Deurne
info@volxmuseum.be
www.volxmuseum.be


Mechelen: Kazerne Dossin

In de permanente collectie vind je uitgebreide informatie over de vervolging van Joden, Roma en Sinti tijdens de Tweede Wereldoorlog, in België. Je leert de mechanismen achter mensenrechtenschendingen, van vroeger én nu, kennen.

Elk jaar is er een nieuwe, tijdelijke expositie. Bovendien kan je op de vierde verdieping vaak een gratis gastexpositie meepikken.

Goswin de Stassartstraat 153
2800 Mechelen
tel. 015 29 06 60
info@kazernedossin.eu
www.kazernedossin.eu


Daguitstappen

Deze informatie wordt nog aangevuld.


Wandelroutes

Wandelroutes in Merksplas

Wortel- en Merksplas-Kolonie waren onderdeel van een groot en ambitieus plan. Doel: komaf maken met armoede. Dit grootschalige maatschappelijke experiment vond plaats aan het begin van de negentiende eeuw in de Verenigde Nederlanden. Daar worden in zeven jaar tijd zeven Koloniën van Weldadigheid opgericht: vijf in het noorden van Nederland en twee in het zuiden, in wat nu de Belgische Kempen zijn. Uit het hele land worden grote aantallen mensen in armoede ernaartoe gestuurd: om aan landbouw te doen, school te lopen en discipline aan te leren.

De Koloniën van Weldadigheid leverden een zeer typisch landschap op dat tweehonderd jaar na hun ontstaan nog altijd herkenbaar is. In Merksplas Kolonie starten er verschillende wandelingen vanaf het bezoekerscentrum.

Meer info over de verschillende wandelroutes: www.kolonie57.be


Wandelroutes in Wortel

Wortel-Kolonie is een echte groene oase bij de Nederlandse grens. Vanuit De Klapekster in de landlopersboerderij vertrekken verschillende routes.

Meer info over de verschillende wandelroutes: www.kolonie57.be


Wandelroute in Antwerpen: street art & graffiti

Tijdens deze tour ontdek je het werk van een resem getalenteerde street artists uit Antwerpen en (ver) daarbuiten. Je passeert langs – vaak enorm grote – murals, maar ook een mozaïek of stencils maken deel uit van de tour. Is Antwerpen terecht een internationale streetart-hotspot? Ontdek het zelf tijdens deze wandeling!

De wandeling ‘Street art in Antwerpen: de highlights’ vind je op RouteYou: www.routeyou.com

Meer info over nog Street Art wandelingen in Antwerpen en de omliggende districten: visit.antwerpen.be


En natuurlijk onze Blik Historik wandelingen