Het China dat we niet meer zullen zien. Reportage van achter de Muur.

Tian'anmen-plein, Peking, september 2001 ©Bertrand Meunier, Tendance Floue

Tot 28 januari 2024 kan je de bekroonde tentoonstelling “Erased” van Bertrand Meunier bekijken, met beelden over de Chinese samenleving van 1999 tot 2007. De Parijzenaar, geboren in 1965, leerde zichzelf fotografie aan in 1993, en na een carrière bij bladen Newsweek en Libération, begon hij aan “Erased”. Wie deze compilatie van stills over de laatste stuiptrekkingen van het Maoïstische China wil zien, moet dus in het fotomuseum van Charleroi zijn.

De reeks gaat over de invloed van het Chinese regime, en als documentaire fotograaf met een sociale missie, wreven Meuniers beelden dan ook over een aantal zere plekken, zoals de opgelegde censuur, die hem ook het land uitzette. Zo werd Meunier zelf slachtoffer van de censuur. Koppig keert hij ondertussen hij al terug naar China en blijft hij kritisch het dagelijkse leven onder het regime vastleggen.

Daklozen in het Fengtai-district,Peking, maart 2007 ©Bertrand Meunier, Tendance Floue

In totaal verbleef Meunier meer dan twintig jaar in China. Door zijn lens heen groeide hij uit tot ooggetuige van de groeiende censuur en totale controle van de regering op het volk, dat hij vastlegt met veel gevoel voor detail en compositie. Hij toont ons in tachtig foto’s, meestal zwart-wit, hoe de economische transformaties, waaronder het toetreden tot de Wereldhandelsorganisatie, voor veel Chinezen dramatisch uitpakte, hoe de overheid controleert en industrialiseert, en daaruit groeiende protesten de kop indrukt. Ook het volk moet wijken voor de staatsdroom om economisch, diplomatisch en militair de gelijke van de Verenigde Staten te worden.

Bertrand Meunier voor een van zijn foto’s, van een standbeeld op het centrale plein in Shenyang (dec.2005) Een monument voor Mao Zedong ter ere van de mijnwerkers.©Maîtrise

Wie meer over de toenmalige receptie van deze beelden wil weten, kan zich vergapen aan de kijkkasten vol publicaties in toonaangevende kranten en magazines, en toont ook de westerse fascinatie voor het onmenselijke bewind achter de Muur.

Kranten en tijdschriften ©Maîtrise

(FDM)

 

Fotomuseum Charleroi.

Avenue Paul Pasteur 11.  (GPS  Place des Essarts)

Charleroi, Mont-sur- Marchienne.

Open vanaf dinsdag tem. zondag  van 10 tot 18 u.

Vanaf station Charleroi bus 70, 71 en 170.

Toegang €8,00 / senioren & groepen  €6,00 / Studenten, docenten  €4,00.