Eva – Traiteur

Na enkele omwegen in haar carrière zette Eva de stap naar zelfstandige om haar droom waar te maken: het creëren van inspirerende, lekkere maaltijden om het (jonge) gezinnen gemakkelijker te maken.
“Ik studeerde Germaanse, maar tijdens de examenperiodes ontdekte ik hoe graag ik in de keuken stond. Koken werd voor mij een moment van rust. Thuis kookte ik vaak voor mijn ouders en zus. Toch ging ik na mijn studies aan de slag in de cultuursector, waar ik me uiteindelijk niet helemaal thuis voelde. Via verschillende jobs, zoals bij de Stadsboerderij en Smartmat (bedrijf dat maaltijdboxen levert, nvdr), groeide mijn interesse in voeding steeds verder.
Toen ik hoogzwanger was van mijn derde kindje, zag ik dat deze traiteurzaak te koop stond. Op dat moment durfde ik de sprong nog niet wagen. Maar enkele maanden geleden, toen de kans opnieuw voorbij kwam, besloot ik ervoor te gaan. Oorspronkelijk wilde ik me vooral richten op moeders in de kraamperiode en hun gezin, omdat dat zo’n kwetsbare tijd is. Ik geloof dat de juiste voeding je zowel fysiek als mentaal kan ondersteunen. Ik wil nog steeds extra aandacht geven aan die doelgroep, maar het overnemen van een zaak en de opstart die erbij komt kijken, vroegen voorlopig te veel van me om al specifieke plannen uit te voeren. Maar ik heb nog heel veel plannen!”
Hoewel koken Eva rust brengt, komt er bij het runnen van een zaak ook heel wat stress kijken.
“Ik nam de zaak over net voor de eindejaarsperiode, de drukste tijd in de horeca. Tegelijk kwam ik uit een periode van negen maanden fulltime thuis zijn na de geboorte van mijn jongste kind. Plots fulltime een zaak runnen was enorm intens. Maar ik ben blij dat ik dit nu pas heb gedaan. Mijn drie kinderen helpen me relativeren: het is maar een job. Mijn gezin komt altijd op de eerste plaats. Tegelijk geeft deze onderneming me energie en voldoening, waardoor ik er ook beter kan zijn voor mijn familie. Nu de eerste zware maanden voorbij zijn, voel ik dat ik de ruimte krijg om de plannen vorm te geven die ik al langer had.”
Naast haar gezin draagt Eva ook de verantwoordelijkheid voor haar personeel.
“Elke maand moeten de lonen op tijd betaald worden en een goed uurrooster is essentieel. Dat weegt soms veel. Bovendien stopt het werk nooit echt: ’s avonds check ik vaak nog mijn mails en administratie is niet mijn favoriete onderdeel. Maar uiteindelijk haal ik het meeste plezier uit het werken in de keuken.”
Eva heeft een heldere visie op haar zaak.
“Plantbeest werkt volledig plantaardig en met lokale, seizoensgebonden ingrediënten. Dat is niet alleen ecologisch, maar ook wat ons lichaam nodig heeft. In de zomer zijn er veel saprijke groenten omdat ons lichaam dan meer vocht nodig heeft. Tijdens de winterperiode hebben we behoefte aan knollen en pompoenen, die ons helpen om naar binnen te keren en rust te vinden en om de energie aan te maken die we nodig hebben om warm te blijven en door te gaan.”
Naast haar werk zoekt Eva ook bewust naar rustmomenten.
“Met drie kinderen heb ik al een hobby (lacht). Toch wil ik weer meer tijd maken om te lezen en te sporten. Daarnaast probeer ik mijn tempo te verlagen door rustig door het park naar huis te fietsen en te genieten van de omgeving.”