Alberto – Hersteller
Al van kinds af aan is Alberto in zijn vrije tijd bezig met het maken of beter, herstellen, van ICT-toestellen. Het eerste toestel dat hij repareerde was de computer van zijn mama omdat er geen geld was voor een nieuwe. Nieuwsgierig ging hij naar de bibliotheek om op te zoeken hoe hij het toestel kon repareren zodat hij er terug spelletjes op kon spelen.
“Eerst moet je genoeg zelfvertrouwen hebben in wat je aan het doen bent. En dit zelfvertrouwen kan je enkel bouwen in je comfortzone. Ik heb een ondersteunend gezin gehad. Anders had ik dat nooit durven doen. Maar omdat zij dat oké vonden, heb ik mijn interesse laten groeien en elke keer wanneer er een probleem was, dat onderzocht. En stap voor stap bouw je je kennis op en durf je zelf meer oplossingen zoeken en identificeren en uiteindelijk herstel je zelf apparaten.”
Nu herstelt Alberto niet meer enkel voor zichzelf, maar ook voor anderen. Vrienden en andere vzw’s kunnen bij hem terecht met hun kapotte ICT-toestellen, maar ook zijn familie vraagt af en toe om zijn hulp. Het is ook deze familie die Alberto het zelfvertrouwen heeft gegeven om zijn stiel te ontwikkelen. Zo ging hij steeds meer opzoeken en experimenteren. Al doende leerde hij telkens meer.
“Ik geloof dat ze het ons moelijker en moeilijker willen maken [om dingen te herstellen], zodat wij afhankelijk worden van een paar grote bedrijven die blijven produceren en zo kunnen vragen wat ze willen. Dus, ja, dingen [zelf] maken, maakt je onafhankelijker.”
Dit herstellen doet hij vanuit een groot geloof in een andere wereld, vanuit een ideaal dat tegen de wegwerpmaatschappij wil ingaan. Alberto wil, door het maken, mensen tonen dat er een alternatief bestaat voor de economische ratrace van vandaag de dag. Dit om mensen onafhankelijker te maken, maar ook omdat hij vindt dat maken je leven rijker maakt.
“Ik vind dat dat belangrijk is om dingen te durven. Om zelf te durven maken. Dat geeft zin in je leven. Je wordt onafhankelijker, je verbetert je kennis over dingen, je krijgt verschillende inzichten die je ervoor niet had. Dus dat is waar, hoe meer je dingen probeert te maken, hoe rijker je leven is.”
Het maken geeft Alberto een gevoel van onafhankelijkheid om zelf actie te voeren tegen de wegwerp-logica. Op die manier is herstellen een soort activisme. Door steeds nieuwe toestellen te kopen, dragen we namelijk bij aan de zware gevolgen voor de arbeiders die ze maken. Door te herstellen kan hij mensen tonen dat ook elektronische toestellen lang kunnen meegaan zonder hun kwaliteit te verliezen en dat ze meer kunnen hebben met minder. Dát is wat hem het gelukkigst maakt. Hij is er ook steevast van overtuigd dat maken je leven rijker maakt.