Kemzeke: Verbeke Foundation – VOLZET

Ingang van de Verbeke Foundation. Foto: Simon Delobel / Wikimedia

Op vrijdag 28 juli 2023 kan je met ons mee naar de Verbeke Foundation in het Oost-Vlaamse Kemzeke (Stekene). Al 15 jaar lang is dit een plek waar kunst en natuur elkaar ontmoeten en waar een andere manier geboden wordt om kunst te presenteren en te beleven, ver van de codes van institutionele musea.

De Verbeke Foundation is een private kunstsite die geopend werd op 1 juni 2007 door kunstverzamelaars Geert Verbeke en Carla Verbeke-Lens.

Cultuur, natuur en ecologie komen er samen. De ruimte herbergt een indrukwekkende verzameling van moderne en hedendaagse kunst en biedt als kunstenvrijplaats ook kansen aan jonge kunstenaars.

Met zijn 12 hectare natuurgebied en zijn 20.000 m² overdekte ruimten is de Verbeke Foundation één van de grootste privé-initiatieven voor hedendaagse kunst in Europa. De loodsen van het vroegere transportbedrijf van Geert Verbeke werden omgebouwd tot unieke expositieruimtes. Eén van de gebouwen werd ingericht om de uitzonderlijke verzameling collages en assemblages tentoon te stellen.

De Verbeke Foundation is in een aanhoudend groeiproces. Kunstenaars kunnen er in residentie verblijven en grotere en kleinere tentoonstellingen wisselen elkaar af, waardoor de foundation er elke dag anders uitziet, zoals een ademend organisme.

Praktisch

De rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur. Denk eraan gepaste kleding en schoenen te dragen, want de rondleiding vindt zowel binnen als buiten plaats. Je kan achteraf het museum en de tuin verder vrij bezoeken.

ROUTE

Met de auto:
Via E34 afrit 11, neem op de rotonde de afslag naar de parallelweg naar Hellestraat en Koewacht.

Openbaar vervoer:
Van Sint-Niklaas station bus 41 (richting Moerbeke) of 43 (richting Hulst), halte Drieschouwen.
Van daaruit is het nog ca. 1 km te voet.


Dit bezoek is reeds volzet. Als eerste op de hoogte blijven van nieuw aanbod? Abonneer je hier op ons e-zine!