Gent: zorgkloof, hoe de zorgtaken eerlijk verdelen?

Dinsdag 19 maart, 20u00 – 22u00 @ Casa Rosa, Gent

  • Expert: Noëmi Willemen (Historica ivm moederschap & zorgarbeid (UCL))
  • Moderatie groepsgesprek: Justine Begerem (Collectief 8 maars)

Waar zijn de zorgende mannen? Ook anno 2024 vallen huishoudelijke en zorgtaken nog steeds op de schouders van vrouwen*. Het zijn de (schoon)moeders, grootmoeders, vriendinnen en zelfs oudere dochters die op kinderen passen of zorg binnen de familie opnemen. Waar er geen tijd voor is, besteden we uit aan vrouwen die in nog meer precaire arbeidsomstandigheden werken in de zorg- en dienstchequesector. Wij vrouwen, wij doen de maatschappij gratis en voor niets draaien. Moest al deze onzichtbare zorgarbeid vergoed worden, zou België 180 miljard euro moeten ophoesten, dat is één derde van ons BBP.

Om te kiezen voor een opleiding, duurzame job of politiek engagement heb je keuzemogelijkheden nodig. Of je nu een (nieuw samengesteld) gezin bent, in een cohouse woont, werk zoekt of alleenstaande ouder bent binnen een zorgnetwerk, alles valt en staat met de gelijke verdeling van zorgtaken. Hoog tijd om die zorgkloof v/m voor eens en altijd te dichten!

* Iedereen die zich als vrouw identificeert.

Een organisatie van : Zijkant met medewerking van: ABVV Oost-Vlaanderen, Casa Rosa, Equal payday en Maanobota Collective.

Contact

Sabrina.meijs@linxplus.be