Eeklo: Causerie ‘Groeten uit Spanje’

Causerie met Paul Bekaert en Sven Tuytens

Spuwen Spanjaarden echt 210 woorden per minuut uit en wat betekent dat voor buitenlanders die zich in een discussie willen mengen? Waarom gebeurt alles in Spanje in bars? Klopt het dat er verenigingen bestaan die vrouwen met bussen naar uitstervende dorpen brengen om het platteland te herbevolken? Waarom verbood Catalonië stierengevechten terwijl stieren aan touwen door de straten jagen daar geen punt is? Hoe is het mogelijk dat Benidorm van een dorp van visvangst en koeienstront transformeerde in het Manhattan van de Costa Blanca? Waarom zijn Spaanse rechters zo patriarchaal? Wat is de erfenis van Franco?

In 2010 verhuisde VRT-correspondent Sven Tuytens van Brussel naar Madrid. Aan de hand van zijn ervaringen probeert hij een stukje van Spanjes ziel bloot te leggen. Zijn boek Groeten uit Spanje gaat over Spanjaarden die hem positief verrasten, diep ontgoochelden, heel hard deden lachen of met wie hij samen weende. Het is een verhaal met veel humor. En lijnen naar België want dit is een boek voor de mensen ‘thuis’, al is die term voor hem al die tijd iets vaags geworden.

Advocaat Paul Bekaert is vooral bekend als verdediger van de mensenrechten. Als human rights watcher was hij observator in Noord-Ierland, Baskenland, en zes maal in bezette gebieden in Palestina. Hij pleitte in politieke processen als raadsman van het Baskisch echtpaar Moreno-Garcia, van Baskische militanten, de Turkse militante Fehrye Erdal, de Koerdische Televisie in Denderleeuw, de Spaanse rapper Valtonyc en de Catalaanse minister-president Puigdemont en andere ministers van zijn regering.

Praktisch

De gespreksavond is een initiatief van het Vermeylenfonds-Spanje anders bekeken in samenwerking met Linx+ en andere partners.

Tijdens de causerie gaan advocaat Paul Bekaert en journalist Sven Tuytens in gesprek over Groeten uit Spanje en over Spanje in het algemeen.

Tickets

  • € 5 euro leden – € 8 niet-leden – Gratis drankje inbegrepen
  • Inschrijven via overschrijving op BE63 0017 2567 9308 van Vermeylenfonds (vermeld hierbij: causerie + naam + aantal personen).

Contact en info