75 Magnumkaarsjes uitblazen met Bieke Depoorter

Al-Minya, Egypt, September 2013 © Bieke Depoorter voor Magnum Photos.

Van 8 september tot 16 december 2023 loopt in Galerie Hangar (Elsene) de tentoonstelling CLOSE ENOUGH om de 75ste verjaardag van Magnum Photos onder de aandacht te brengen. We zoomen in op de Belgische bijdrage van Bieke Depoorter.

Magnum Photos in een notendop

De titel die Magnum Photos voor dit project koos, komt van een alom geciteerde uitspraak van één van hun stichters, Robert Capa:  “If your pictures aren’t good enough, you aren’t close enough”. Die uitspraak was zeker van tel bij het ontstaan van het agentschap. Toen richtte het zich immers, meer dan nu, op de actualiteit en de brandhaarden overal ter wereld. Vandaag de dag werkt Magnum Photos meer met projecten van langere duur, waar het dichte contact met het onderwerp en de mens centraal staat.

Het agentschap bestaat nu uit een zestigtal fotografen waaruit twaalf vrouwen zich verenigd hebben om CLOSE ENOUGH  te maken. Het is een zoektocht naar menselijke ervaringen, overlevingsdrang en verdiept zich in relaties met personen, wat door privacy in de hedendaagse fotografie niet meer zo gemakkelijk is.

 

Bieke Depoorter op haar tentoonstelling ©Maîtrise

‘As it May Be’

Onder de Belgische vertegenwoordigers van Magnum is Bieke Depoorter de enige vrouw. Haar project  “As It May Be” uit 2017 is een Egyptisch avontuur dat ook in de tentoonstelling te bezichtigen valt. Het begint in Egypte in 2011, het jaar van de revolutie.

Daar probeert ze in aanraking te komen met de gewone mens, via communicatie met allerlei gezinnen. Ze kan er dikwijls blijven slapen en gebruikt die kans om hen in beeld te brengen in huiselijke, soms zelfs intieme sfeer. Steeds volgens dit stramien werkt ze na verschillende bezoeken aan het land, haar fotoboek af. In het werk vinden we ook commentaren van lokale bewoners bij haar beelden, volgens haar essentieel om het project te begrijpen. De uitspraken zijn erg confronterend door het contrast dat we zien met de huidige Egyptische invulling van religie en samenleving. De van oorsprong Arabische teksten zijn in het Engels en Frans vertaald, te vinden op de tentoonstelling zelf. Laat je dus vooral zelf onderdompelen in de gigantische Hangar.