Reporter ter plaatse: Firmin in de Hangar

Uit de serie My, Myself and I, 2021 ©Gabriel Dia. Foto ©Maîtrise

Het PhotoBrussels Festival is aan zijn zevende editie toe op 35 locaties met 200 artiesten. Over een van de locaties, de A stichting met werk van de Mexicaanse fotografe Graciela Iturbid, brachten we al verslag uit in een vorig bericht. Nu willen we het hebben over de tentoonstelling Mirror of Self die nog loopt tot 25 maart 2023 in Hangar Photo Art Center*

In de tentoonstelling zien we het werk van 17 kunstenaars/auteurs die het team van Hangar selecteerde, samen met 6 laureaten van een projectgroep. Zoals de titel van de tentoonstelling doet vermoeden is het zelfportret in de fotografie het onderwerp. Na de digitalisering van dit vak en met de kwaliteit die de nieuwste mobiele telefonie brengt, is het ook een bijzonder onderwerp geworden.
Het is niet meer nodig de toevallige voorbijganger of het personeel in het restaurant aan te spreken om zich te laten vereeuwigen. Alles kan je nu zélf doen, zelfs met een statiefje en met afstandsbediening.

Of het nu gaat om er zelf op te staan of een omgeving met personen in beeld te brengen, het maakt niet uit maar het wordt zeker een spiegel waarin kunsthistorici later getuigenissen en confrontaties zullen gaan ontdekken van de samenleving in de 21ste eeuw. Op deze tentoonstelling kan je aldus de meest diverse vormen zien van wat de hedendaagse fotografie bedoelt met het zelfportret in de meest verscheidene en verrassende vormen.

Laten we een wandeling maken doorheen de tentoonstelling:

Uit de serie My, Myself and I, 2021 ©Gabriel Dia. Foto ©Maîtrise

Gabriel Dia is een Senegalees die omwille van zijn geaardheid zijn land verliet en Parijs verkoos voor leven en studies o.a. aan het Efet Studio Crea.
In de serie portretten, gemaakt tijdens de tweede lockdown, bespiedt hij zichzelf vol emotie. Hij gebruikt zijn lichaam als een zelfbevestiging tussen verbeelding en realiteit, tussen plastische kunst en fotografie.

Uit de serie Garçon assigné fille à la naissance. 2018 ©Louka Perderizet. Foto ©Maîtrise

Louka Perderizet uit Frankrijk woont in Brussel en studeert er fotografie en monumentaal beeldende kunsten. Louka is transgender-activist en gebruikt fotografie om identiteiten, lichamen en seksualiteit in vraag te stellen.

Uit de serie: The Tourist 2019-2020 ©Kourtney Roy Foto ©Maîtrise

Kourtney Roy woont en werkt in Parijs maar studeerde fotografie in Canada, haar geboorteland. Haar oeuvre was op veel festivals te zien en ze publiceerde verschillende boeken. Haar fotografie is bijzonder kleurrijk met filmische aanpak en humor. Het zijn scènes waarvan velen dromen ze te beleven tijdens vakanties, maar de realiteit is meestal anders!

Uit de serie Khamsa khamsa khamsa 2012-2022 ©Julia Gat Foto ©Maîtrise

Julia Gat werd geboren in Israël en studeerde zowel in Rotterdam als in New York.
De beelden komen uit het boek Khamsa khamsa khamsa, een autobiografisch visueel verhaal in de vorm van een familiestory. Zijzelf en haar familie spelen de hoofdrollen. Op de foto hierboven zien we Julia staan bij een portret van haar zelf met haar eerste camera.

Uit de serie Eutierria 2019, ©Sanja Marusic Foto © Maîtrise

Sanja Marusic woont en werkt in Amsterdam. Samen met haar echtgenoot maakte ze deze serie over dimensies in het huwelijk en de relatie. Verbondenheid, terwijl alles in beweging, is komt hier goed tot uiting! Terecht werd dit beeld gekozen om de tentoonstelling uitstraling te geven naar de buitenwereld via de affiche van de Hangar tentoonstelling.

*HANGAR is een kunstenaarscentrum gewijd aan fotografie in al zijn vormen en zonder beperkingen. Het gaat hem over wat de kunstenaar/auteur te zeggen heeft. Op regelmatige basis zijn er solo en groepstentoonstellingen.
In 2016 was Hangar de initiatiefnemer om gedurende één maand  in verschillende locaties zowel amateurs als professionele beeldmakers van de hedendaagse fotografie samen te brengen, hen te confronteren en ideeën uit te wisselen.

(FDM)

PRAKTISCH

Hangar is een gigantisch pand (1000 m2, over 3 verdiepingen)
Kasteleinplein 18, 1050 Brussel
contact@hangar.art
Open van dinsdag tem. zaterdag  12u00 – 18u00
Standaard prijs €7,00, reductietarief  €5,00