Reporter ter plaatse: De zomer van het FOMU

The Arrival 2019 from the series Santa Barbara © Diana Markosion Courtesy Galerie Les filles du Calvaire, Paris

Het Antwerps Fotomuseum laat de komende maanden bijzondere facetten van fotografie zien. Gaande van een Europese première van een stuk levensverhaal naar het werk van een Nederlandse fotografe die het roer totaal omsloeg, in het genre dat ze beoefende.

Op zoek naar de vibe

Diana Markosian is een jonge fotografe van Russisch/Armeense afkomst die op  7-jarige leeftijd samen met haar moeder naar, het beloofde land Amerika emigreerden. Wat trok hen zo aan in de stad Santa Barbara? Santa Barbara was ook de naam van een Amerikaanse soap die in Rusland te zien was (gedubt). Door hun negatieve familiale toestanden dachten ze dat die prachtige Californische plaats een positieve vibe aan hun leven zou geven. Diana ging Fotografie en Film studeren, dook de familie archieven in en maakte er een film (terug in een soapformat) en een fotoverhaal van, onder de naam Santa Barbara. Na publicaties in toonaangevende bladen en tentoonstellingen in belangrijke musea wereldwijd, reist ze er nu verder mee en FOMU Antwerpen kreeg de Europese primeur. Het is een mooie mix van archief beelden uit hun vroeger bestaan en de reconstructie van hun vroeger leven in een nieuwe vorm met acteurs in stilstaand en bewegend beeld. Trouwens op de tentoonstelling is het zeker de moeite om de kortfilm te gaan bekijken en zo dit project te laten bezinken.

Mom by the pool, 2019 from the series Santa Barbara © Diana Markosion Courtesy Galerie Les filles du Calvaire, Paris

Puur en ongedwongen

De Nederlandse fotografe Bertien van Manen (1942) was jarenlang  een reportage maakster die vele magazines van beeldverhalen voorzag.  In de jaren ’70 van vorige eeuw verplaatste ze het geweer/fototoestel van schouder en trok de wereld in om ongedwongen, vanuit de losse pols, empathisch en met een klein analoog toestelletje de maatschappij in zijn meest pure en ongedwongen vorm te laten zien. In het Fotomuseum is  haar tentoonstelling  Wish I Were Here een retrospectieve die ze samen met graficus Hans Gremmen creëerde.

©Bertien van Manen, Odessa Station,Vasja. Lena and their son Styopya, uit de serie : A hundred summers, a hundred winters, 1992
©Bertien van Manen, Vasilevski Mokh, uit de serie : Let’s sit down before we go 1993

Beide tentoonstellingen lopen tot 28 augustus 2022
FOMU – Fotomuseum, Waalsekaai 47, 2000 Antwerpen.
Dinsdag t.e.m. zondag 10 u – 18 u.
Inkom €10, €6 – 26 en gratis – 18.
www.fomu.be

(FDM)