Corona? Positief!

In Antwerpen gingen Linx+ en Breedbeeld begin 2021 van start met het eerste praktijkproject van het onderzoekstraject All-in. Hiermee onderzoeken we hoe foto en film kunnen bijdragen tot ontmoeting, zelfexpressie en inclusie.

Voor dit eerste project zijn we aan de slag gegaan met de enthousiaste leden van het werklozencomité van ABVV-regio Antwerpen. De uitdaging in dit project is om op een artistieke manier uiting te geven aan het persoonlijke en gemeenschappelijke verhaal van hun engagement in het comité.

Klein geluk, moed en doorzettingsvermogen

In februari 2021 begon de samenwerking in Antwerpen en meteen werd beslist om dit project een optimistische draai te geven door te kiezen voor de projectnaam “Corona?Positief!”. De deelnemers werden daarin begeleid door fotografe Hilde Braet aan de hand van workshops rond straatfotografie.

Onze nieuwe fotografen werden eerst ondergedompeld in de methode van photovoices en de geschriften van Paulo Freire en op die manier ontdekten ze al snel de kracht en het belang van hun eigen perspectief. Gesterkt door de uitleg en instructie van de getalenteerde fotografe Hilde Braet, trokken ze al snel de straat met hun camera in de aanslag.

Deze zomer werd het fotoproject “Corona? Positief!” afgerond. De deelnemers kozen ervoor om tijdens de crisis verhalen van klein geluk, moed en doorzettingsvermogen te tonen. De foto’s werden als wenskaarten opgestuurd naar senioren in verschillende woonzorgcentra om hen een hart onder de riem te steken tijdens de pandemie.

Deelnemer Eric Thonon blikt met veel tevredenheid terug:

“Het was heel interessant om te leren hoe je een geëngageerde visie kunt omzetten in beelden. De workshops gingen niet alleen over hoe je sterke foto’s maakt, maar ook hoe je als fotograaf mensen op straat kunt benaderen. Ook voor de groep was het heel zinvol. We hebben veel samen gedacht en samen gewerkt. Dat heeft ons als leden van het comité dichter bij elkaar gebracht. Zo konden we elkaar helpen bij computerproblemen en in de whatsappgroep wisselen we nu vlot onze info uit. Ik denk dat we er in geslaagd zijn om samen mooie geslaagde kunstwerkjes te maken. Persoonlijk heb ik ook veel gehad aan de sociale literatuur. De vijf boeken die tijdens de workshops werden aangeraden ben ik nu verder aan het lezen.”

 

Dit project liep van februari 2021 tot augustus 2021.

Contact