Natasja – Creatieve duizendpoot
Voormalig Linx+ collega Natasja kennen wij als iemand die overloopt van creativiteit. We ontmoeten haar in haar zelfgebouwde woonst en weten meteen: ze is geen haar veranderd!
Natasja stelde recentelijk vast dat er te weinig creativiteit in haar leven was. Ze had teveel bureauwerk en al gauw volgde een burn-out, recht in de coronaperiode. De crisis loerde om de hoek, maar Natasja gooide haar leven resoluut om.
“Ik begon toen als schrijnwerker in de bouw. Het handwerk gaf me terug innerlijke rust, het werken met materie bracht me terug naar de essentie.”
Ze besloot 4/5e te gaan werken en een dag vrij te houden om te maken en lessen te volgen in allerlei zaken, zoals keramiek. Dat vormde de basis van haar overtuiging dat zij en vele anderen niet zonder maken kunnen.
“Rond me zie ik zoveel mensen die, al is het maar voor een avond in de week, even uit de ratrace willen stappen om terug te keren naar het tastbare, de authenticiteit, … De heropleving van ambachten als pottendraaier, meubelmaker, goudsmid, etc. zijn daar het levende bewijs van. Het zijn ambachten, die laten zich niet opjagen. Het zijn trage leerprocessen en die verstilling trekt mensen aan.”
Natasja maakt beelden met een heel sterke menselijke expressie. Ze verpersoonlijken de mindere kanten die we angstvallig voor anderen verborgen houden. Voor Natasja zelf is het maken ervan een reflectieproces.
“Het geeft me tijd om na te denken en stil te staan, voor ik verder ga. In de constante race tegen de klok is dit voor mij een noodzakelijke rem om te vermijden dat ik mezelf voorbijhol en uitgeput de dieperik in stort. We moeten ons niet schamen voor de rem en het trage. Dankzij het trage dat met kleiwerk gepaard gaat, kan ik mezelf naar die mentaliteit kneden”
Hoewel achter Natasja’s beelden veel ideeën schuilen, nemen ze fysiek weinig plek in. Dat komt omdat ze in haar tiny house ook niet heel veel plek heeft en aan de keukentafel werkt.
“Ik bouwde mijn eigen huisje, geïnspireerd door mijn job, waar we met tiny houses al ervaring hadden. Ik had nood aan een eigen plek waar ik niet met huisbazen moest omgaan, die eenoudergezinnen mijden. Dat statuut zorgde ervoor dat ik veel moest verhuizen en zoeken, echt stabiel is dat niet. Met een klein budget kon ik een plekje voor mezelf vinden. Dat ik klein leef zorgt er ook voor dat ik me over minder zorgen maak.”
Recent is Natasja ook begonnen met lessen Beeldende Ateliers om jongeren aan de kracht van maken te introduceren. Zo wil ze ook anderen laten kennismaken met de zingevende kracht van maken!