Jean – Chefkok

Jean Begy werkt vier dagen per week als chefkok in het Gentse ENTR en daarnaast maakt hij naam met het likeur- en limoncellomerk B my cello, als zelfstandige in bijberoep. Jeans succesverhaal begint vier jaar geleden.
‘Ik ben nu vier jaar nuchter. Daarvoor worstelde ik met een alcoholverslaving. Mijn passie voor koken heeft me toen echt gered. Ik was eerder gestopt met koksschool, maar had gelukkig stage gedaan bij een tweesterrenzaak en die waren positief over mij, waardoor ik al heel snel aan de slag kon als chef bij ENTR. Ik werd gemotiveerd om limoncello te maken toen een collega in ENTR aangaf dat dat niet gemakkelijk was.’
Jean ziet er op zich wel de humor van in: een gewezen zware drinker die succesvol limoncello maakt en verkoopt in bijberoep. En dat hij van kindsaf altijd al kok wou worden, was voor hem naar eigen zeggen een zegen – want, het was een haalbare droom.
‘Het begon toen ik mijn papa op jonge leeftijd zag koken. Dat was simpel en lekker. Op tienjarige leeftijd begon ik er zelf aan: verse fruitsap maken voor mama, eitjes bakken, dat soort dingen. Een keer maakte ik in het midden van de nacht taart voor mijn broers verjaardag, maar ik viel in slaap. De volgende ochtend werd ik wakker met een zwartgeblakerde taart in de oven. Het beroep past ook wel bij hoe concentratie voor mij werkt. Mensen met ADHD en koks zijn altijd met alles bezig tegelijkertijd. In die flow ga ik graag mee. En thuis kan ik dan net de kalmte opzoeken. Die balans werkt goed, omdat ik ook 4/5e werk.’
Ook in het weekend blijft Jean bezig met koken. Dan zoekt hij op welke gerechten hij kan uitproberen of aanpassen. Hij is wel blij met de experimentele vrijheid. Het laat hem toe altijd bij te leren, of een heerlijk gerecht op tafel te toveren.
‘In het algemeen is mijn werk bij ENTR bijna een hobby, en voelt het maken van limoncello meer als mijn beroep. Dat neemt niet weg dat je als chefkok wel een zwaar beroep hebt. Je uren zijn vaak lastig, het is druk en er is weinig tijd om te eten, ik heb al eens last van mijn onderrug en vaak brandwonden. Maar het maakproces, het koken zelf, maakt zoveel goed.’
Het zal niemand verbazen, maar Jean wil blijven koken, nieuwe gerechten blijven proberen en dat combineren met zijn huisgemaakte limoncello. Het is een recept dat voor hem werkt!