Interview met Gert Jochems

© Gert Jochems

Documentaire – en persfotograaf Gert Jochems gaat zowel als freelancer als in opdracht al jaren naar brandhaarden overal ter wereld. Binnenkort kan je wekelijks delen van zijn reportage over Wallonië bekijken in de Standaard. In Zeebrugge exposeert hij met ‘New Demographics’, over vluchtelingen, tijdens het INFLUX Festival. Net voor hij vertrok naar het front in Oekraïne konden wij hem daarover bevragen.

Dag Gert, in Zeebrugge is je reeks ‘New Demographics’ te zien tijden het INFLUX festival. Waarover gaat het?

Begin 2015 kwamen er veel Syrische vluchtelingen via Griekenland naar Europa. Het collectieve gevoel daarbij werd door Merkel toen het best onder woorden gebracht: ‘Wir schaffen das’. Ook woorden als ‘Gutmensch’ vielen regelmatig. Die nieuwe demografische stroom in West-Europa zorgde voor bepaalde excessen, zoals het vluchtelingenkamp in Calais. Tegelijk waren er aanslagen en de Black Lives Matter betogingen. Die ingewikkelde cocktail bracht ik in beeld en werd ‘New Demographics’.

Compilatie © Gert Jochems

Wat mij opviel was het beeld van een asielzoeker in het Nederlandse Tilburg, ingepakt in een soort plastic folie. Waarom vond je dit beeld zo fascinerend?

Die man was een afgewezen asielzoeker. Er sprak veel eenzaamheid en tristesse uit dat beeld. Ik vernam dat hij niet graag gefotografeerd werd, maar deed het toch omdat ik het erg maatschappelijk relevant vond en hij toch onherkenbaar bleef. Niemand begreep precies waarom hij zich zo inpakte maar ik denk dat hij op die manier toch zijn eigen plekje probeerde te creëren.

Blijft esthetiek altijd belangrijk in je fotografie ondanks de beladen gebeurtenissen die je vastlegt?

Voor mij gaat het nooit om esthetiek om de esthetiek, het is altijd ondersteunend. Natuurlijk ontwikkel je als fotograaf een eigen beeldtaal, bewust of onbewust. En dat helpt om je beeld duidelijker en communicatiever te maken.

Als wat voor fotograaf zou je je omschrijven?

Als documentaire fotograaf. Ik werk veel voor de krant en krijg heel wat keuzevrijheid in het bepalen van mijn onderwerp.

Binnenkort vertrek je terug naar Oekraïne. Wat zal je daar in beeld brengen?

In het begin werkte ik in opdracht. Nu probeer ik vaak achteraf mijn beelden te verkopen. Ik werk met een fixer en volg een aantal uur soldaten aan de frontlijn. Je weet nooit op voorhand wat dat oplevert. Soms gebeurt er niks en dan opeens alles.

Wat doen zo’n situaties met jou? Kun je dit makkelijk van je afzetten?

Ik heb wel manieren om hiermee om te gaan. Je mag niet te emotioneel zijn voor deze job. Door mijn professionalisme kan ik die situaties aan, al is het ook normaal dat heftige situaties achteraf in je hoofd blijven hangen.

Bedankt Gert, en een veilig reis!    


Alle info over het influx festival in Zeebrugge: https://www.visitbruges.be/nl/agenda/evenementenkalender/influx

De website van Gert: Gert Jochems: Photographer documentary, portraits, commercial