Wat te doen in provincie Vlaams-Brabant

Op zoek naar inspiratie voor activiteiten? Hieronder vind je musea, monumenten, daguitstappen en wandelroutes in de provincie Vlaams-Brabant. Tip: veel musea kun je gratis bezoeken met de Museumpas.

Musea en monumenten

Overijse: Dru!f Expo

In de exporuimte van Dru!f, huis van de tafeldruif, ontdek je heel wat materiaal geschonken door serristen uit de Druivenstreek. De gebruiksvoorwerpen illustreren het vakmanschap van de serrist tot meer dan 100 jaar terug. De collectie wordt sinds 1986 uitgebreid en beheert door vrijwilligers en de gemeente Overijse. Een deel van deze collectie ontdek je in de nieuwe expo ‘Stap in de voetsporen van een echte serrist’. Je ontdekt hoe de tafeldruif wordt geteeld: van de oudste technieken tot de nieuwste technologieën.

Waversesteenweg 2
3090 Overijse
vrijetijd@overijse.be
www.overijse.be/druif-expo


Leuven: M-museum

M springt in het oog met een mix van oude en hedendaagse kunst in het historisch centrum van Leuven. Toparchitect Stéphane Beel ontwierp een strak museumcomplex rondom het oude stadsmuseum Vander Kelen-Mertens. Het museum is ook de ideale ontmoetingsplaats voor jong en oud, compleet met een centrale binnentuin en een dakterras dat een adembenemend uitzicht biedt over de skyline van Leuven

Leopold Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
tel. 016 27 29 29
www.mleuven.be


Leuven: St-Pieterskerk

M ontwikkelde samen met Studio Louter een unieke en innovatieve bezoekersbeleving voor de HoloLens: bij twaalf topstukken krijg je spectaculaire 3D-beelden en animaties te zien. Een goed voorbeeld is het prachtige triomfkruis boven het altaar, een meesterwerk van rond 1490 van beeldsnijder Jan Borman II. Het bevindt zich erg hoog in de kerk, maar dankzij de HoloLens zie je het vlak voor je, op grondniveau. Je kan eromheen wandelen en het van alle kanten bekijken, terwijl je via de luidsprekertjes uitleg krijgt.

Grote Markt
3000 Leuven
tel. 016 27 29 29
www.mleuven.be


Grimbergen: MOT (Museum Oudere Technieken)

Het MOT is een actief museum dat jong en ouder al doende laat kennismaken met handwerktuigen en met technieken gedreven door water, wind en spieren. Bekijk ook zeker de stages en leer zelf smeden en zoveel meer. Het museum is verspreid over drie historische gebouwen in Grimbergen, in de groene rand bij Brussel.

Guldendal 20
1850 Grimbergen
tel. 02 270 81 11
info@mot.be
www.mot.be


Tervuren: AfricaMuseum

Het vernieuwde AfricaMuseum wil een beeld schetsen van het hedendaagse, ontvoogde Afrika in een museumgebouw met een koloniaal verleden.

Leuvensesteenweg 13
3080 Tervuren
tel. 02 769 52 00
info@africamuseum.be
www.africamuseum.be


Meensel-Kiezegem: Museum44

In de augustusdagen van 1944 tijdens de Tweede Wereldoorlog, vonden er in het kleine Hagelandse dorpje Meensel-Kiezegem, twee represailles plaats na de moord op een collaborateur. Meer dan 90 inwoners werden opgepakt, 70 van hen zouden worden gedeporteerd naar het nazi-concentratiekamp van Neuengamme bij Hamburg. Tot op vandaag laten deze gebeurtenissen hun sporen na in dit kleine dorpje. Door ons verleden te tonen leggen we verbanden met de misdaden en wantoestanden van vandaag in de hele wereld.

Binkomstraat 1
3391 Meensel-Kiezegem
tel. 016 36 50 55
info@museum44.be
Museum ’44 Meensel-Kiezegem


©evabeeusaert

Wandelroutes

Vlaams-Brabant: de wandelprovincie

Naast de vele stadswandelingen is Vlaams-Brabant bij uitstek de wandelprovincie met een overvloed aan natuur gaande van het Pajottenland langs de Groene Gordel tot het Glooiende Hageland. De link brengt u dadelijk naar een overzicht van een 300-tal wandelingen in deze provincie.

Toerisme Vlaams-Brabant
Provincieplein 1
3000 Leuven
tel. 016 26 76 20
toerisme@vlaamsbrabant.be
www.toerismevlaamsbrabant.be


Lots of Leuven

Deze groep van geëngageerde gidsen heeft zich gespecialiseerd in Leuven met af en toe een wandeling in andere steden en blijven hun aanbod constant aanpassen met een zeer uitgebreid aanbod rond Sociaal Leuven. Aanrader: Lots of Leuven organiseert elke 3de zondag van de maand om 3 uur in de namiddag een wandeling van 3 kwartier aan de prijs van 3 euro. Je hoeft vooraf niet in te schrijven.

Zwartzusterstraat 16/202
3000 Leuven
lotsofleuven@gmail.com
www.lotsofleuven.com


En natuurlijk onze Blik Historik wandelingen