Wat te doen in provincie Oost-Vlaanderen

Op zoek naar inspiratie voor activiteiten? Hieronder vind je musea, monumenten, daguitstappen en wandelroutes in de provincie Oost-Vlaanderen. Tip: veel musea kun je gratis bezoeken met de Museumpas.

Musea en monumenten

Aalst: ’t Gasthuys

Het Stedelijk Museum Aalst bevindt zich in de oudste kern van de stad. De naam ’t Gasthuys verwijst naar het voormalige hospitaal dat op deze site gevestigd was. Het verhaal van de stad Aalst wordt passend vertelt op de site waaruit de stad ooit ontstond. Bezoek er expo’s over DNAalst, Daens, carnaval en Valerius de Saedeleer.

Oude Vismarkt 13
9300 Aalst
tel. 053 72 36 02
www.visit-aalst.be/nl/museum


Baasrode: Scheepvaartmuseum

Kom meer te weten over de rijke maritieme geschiedenis van Baasrode en omstreken, gehuisvest op een van de mooiste industrieel-archeologische sites van Vlaanderen. Sinds 2024 is er ook toegang tot het  historisch atelier Van Praet.

Sint-Ursmarusstraat 137
9200 Baasrode
tel. 052 46 31 28
nfo@scheepvaartmuseumbaasrode.be
www.scheepvaartmuseumbaasrode.be


Gent: Huis van Alijn

Een museum waar ze het dagelijks leven onder de loep nemen. De hoofdtentoonstelling toont aan de hand van de jaarkalender de belangrijke levensfasen en dagdagelijkse rituelen. De tijdelijke expo neemt een specifieke periode of thema onder de loep.

Kraanlei 65
9000 Gent
info@huisvanalijn.be
www.huisvanalijn.be


Gent: Industriemuseum

Het industriemuseum heeft vijf verdiepingen vol industrieel erfgoed in een indrukwekkend fabrieksgebouw. Dit in een voormalige katoenfabriek, je kan er de machineolie nog ruiken. Met een volledige verdieping aan de drukkerij gewijd en een verdieping textiel met Mule Jenny als pronkstuk.

Minnemeers 10
9000 Gent
tel. 09 323 65 00
info@industriemuseum.be
www.industriemuseum.be


Kemzeke: Verbeke foundation

Cultuur, natuur en ecologie komen er samen. De ruimte herbergt een indrukwekkende verzameling van moderne en hedendaagse kunst en biedt  als kunstenvrijplaats ook kansen aan jonge kunstenaars. De loodsen van het vroegere transportbedrijf werden omgebouwd tot unieke expositieruimtes.

Westakker 1
9190 Kemzeke
info@verbekefoundation.com
www.verbekefoundation.com


Ronse: MUST Museum voor textiel

Bezoek de oude textielfabriek ‘Cambier-Robette’ op de prachtige historische site Hoge Mote onder begeleiding van een textielgids. In dit unieke en levende museum zie je het productieproces van grondstof tot afgewerkt product. Op dezelfde afstand als de werknemers vroeger de machines moesten bedienen.

Hoge Mote
De Biesestraat 2
9600 Ronse
tel. 055 23 28 16
toerisme@ronse.be
www.ontdekronse.be


Sint-Niklaas: SteM Zwijgershoek

De geschiedenis van de breinijverheid in Sint-Niklaas en omstreken komt tot leven in het brei-atelier. De meeste breimachines werken nog echt: je kan er de smeerolie ruiken. En je komt er heel veel te weten over breitechnieken, mode en de arbeidsomstandigheden van mensen die ooit in de sector gewerkt hebben.

Zwijgershoek 14

Daguitstappen

Aalst

Onze Aalst anders bekeken wandeling kan je perfect combineren met een bezoek aan de Sint-Martinuskerk of aan Utopia.


Gent

Een bezoek aan Ons Huis of liever een wandeling? Gaan eten kan je in sociaal restaurant Parnassus. met nog een boottocht gecombineerd en/of  een bezoek aan bvb Feestlokaal Vooruit of het Amsab -ISG.


Ronse

Een anders bekeken of stadswandeling met nadien een natuurwandeling in het muziekbos. Of je combineert met Oudenaarde en gaat daar naar het Mou of het wielermuseum.


Lokeren

Huur een bootje tot 12 personen en ga varen. Dit kan je zeker met onze Lokeren of boelwerf anders bekeken wandeling combineren.


Sint-Niklaas

Boek via Linx+ Boontje een wandeling  en combineer met een bezoek aan een chocolatier of ga voor de street-art wandeling of eerder het pijp- en tabaksmuseum.


Wandelingen

Gent: emancipatie in veelvoud

Sofie De Graeve gidst jou langs de vele gezichten van de sociale strijd in Gent ( arbeiders, vrouwen, LGBTQI+ en migratie).

Te boeken via info@gentsegidsen.be.


Gent: 

Leentje Van Hoorde biedt met Walkotopia een aantal sociaal geëngageerde wandelingen in Gent aan. Een wandeling met deze Gentse historica is een beleving.

LOVELINGWANDELING: wandel in de voetsporen van schrijfster Virginie Loveling en ontdek de impact van WOI op de Gentenaars.

YVONNE FONTAINEWANDELING: een verzetswandeling over de grote rol van vrouwen in het Gentse verzet in WOII.

KAREL POFFYNWANDELING: een ode aan de ambtenaren in het Gentse verzet in WOII.

ERIC PREMERWANDELING: een verzetswandeling in de wijk rond het Sint-Pietersstation over de bijzondere rol van jongeren en spoorwegmedewerkers in het Gentse verzet in WOII.

BERTHE BOURDAWANDELING: een verzetswandeling in dagboekfragmenten en andere egodocumenten, die een stem geeft aan zij die niet meer kunnen spreken en het verhaal van het Gentse verzet vertelt in de woorden van zij die streden tegen de nazistische bezetter

SOPHIE LOEB-BLOCHWANDELING: een verzetswandeling over de oorlogservaringen van de Joodse inwoners van Gent, met focus op het vergeten Joodse verzet in WOII.

WALKOTOPIA’S FOUTE WANDELING: een interactieve en woke verhalentocht langs tien Gentse monumenten die getuigen van koloniaal, sociaal en ander onrecht. Geen discussie = geld terug!

Te boeken via: http://walkotopia.com/Contact of  leentjevanhoorde@gmail.com.


En natuurlijk onze Blik Historik wandelingen