Wat te doen in provincie Limburg

Op zoek naar inspiratie voor activiteiten? Hieronder vind je musea, monumenten, daguitstappen en wandelroutes in de provincie Limburg. Tip: veel musea kun je gratis bezoeken met de Museumpas.

Musea en monumenten

Beringen – Mijnmuseum

Het Mijnmuseum in Beringen vertelt het verhaal van de mijnwerkers en het leven in en rond de mijn door middel van getuigenissen, video’s en geluidsfragmenten. In de ondergrondsimulatie kruip je in de huid van een mijnwerker. Voor de kinderen is er een audiogids op maat.

Mijnmuseum , Koolmijnlaan 201, 3582 Beringen
011 45 30 25
info@mijnmuseum.be
www.mijnmuseum.be


Genk – Openluchtmuseum

Benieuwd waar onze huidige gebruiken en tradities vandaan komen? In het Openluchtmuseum Bokrijk ontdek je hoe het verleden onze toekomst inspireert!
Laat je onderdompelen in het verhaal over vakmanschap en steek zelf de handen uit de mouwen tijdens boeiende ateliers.
Verdiep je in de kunst van het brood bakken, textiel en hout. Ontdek historische dierenrassen in de prachtig gerestaureerde museumboerderij of kom in museumbrouwerij het Paenhuys alles te weten over het historisch bierbrouwen.

Bokrijklaan 1
3600 Genk
011 26 53 00
infobokrijk@limburg.be
www.bokrijk.be


Genk – Labiomista

De voormalige zoo en de oude mijnsite van Zwartberg werd de afgelopen jaren getransformeerd tot Labiomista, een evoluerend kunstwerk van de hand van Koen Vanmechelen. Vind je weg tussen de kunstwerken en installaties rond maatschappelijke onderwerpen, zoals diversiteit en mensenrechten. In het park lopen onder andere lama’s, emoes, dromedarissen en struisvogels rond.

Marcel Habetslaan 60, 3600 Genk
089 65 55 90
info@labiomista.be
www.labiomista.be


Hasselt – Jenevermuseum

Een bezoek aan het Jenevermuseum zet je zintuigen op scherp: je ziet, hoort én beleeft de passie voor het eeuwenoud, maar springlevend jenevererfgoed met geurinstallaties, filmpjes, geluidsfragmenten en, niet te vergeten, een uitgebreide collectie. Van borrelglaasjes en affiches tot de juiste informatie over hoe je jenever schenkt en degusteert. In een mum van tijd word jij jeneverwijs. Vakmanschap borrelt volop doorheen het hele museum.

Witte Nonnenstraat 19, 3500 Hasselt
011 23 98 60
jenevermuseum@hasselt.be
www.jenevermuseum.be


Hasselt – Kunstencentrum Z33

Architect Francesca Torzo ontwierp een indrukwekkende nieuwe tentoonstellingsvleugel voor Z33, Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur. Met veel aandacht voor materialen en liefde voor de ambacht schiep ze een gebouw dat zich naadloos integreert in zijn omgeving. Gelegen aan het begijnhof is het kunstencentrum een groene oase van rust in hartje Hasselt. Een plek waar verwondering en verstilling samenkomen.

Bonnefantenstraat 1, 3500 Hasselt
011 29 59 60
info@z33.be
www.z33.be


Leopoldsburg – Liberation Garden

Vlakbij Liberation Garden vind je de oorlogsgraven van 100.000 gesneuvelden. In dit WO II-museum ontdek je dat tienduizenden Duitse soldaten in het Kamp van Beverlo oefenden terwijl er duizenden politieke gevangenen opgesloten zaten. Dat van hieruit de gewaagde operatie ‘Market Garden’ werd gelanceerd. En dat vanuit deze streek vliegende waaghalzen Nazi-Duitsland de doodsteek gaven.

In Liberation Garden stap je in de schoenen van bezetters, verzetsmensen en bevrijders. Zoek dekking tijdens een bombardement, volg de briefing van een generaal, en vlieg mee in een Spitfire. Historische personages vertellen je via interactieve schermen en audio hun verhaal.

Koningin Louisa-Marialaan 2
3970 Leopoldsburg
011 29 38 00
contact@liberationgarden.be
www.liberationgarden.be


Riemst – De Brug Vroenhoven

Belevingscentrum over WO II en de binnenvaart

Eén brug, twee boeiende verhalen
De brug van Vroenhoven brengt twee boeiende verhalen samen: het begin van de Tweede Wereldoorlog, uitgerekend aan de Vroenhovense brug over het Albertkanaal; de wereld van de kanalen en de binnenvaart.
Maak kennis met de twee afdelingen van De Brug of kom genieten Onder de Brug.

Maastrichtersteenweg 212,
3770 Riemst
012 67 15 32
debrug@riemst.be
www.debrugvanvroenhoven.be


Tongeren – Gallo-Romeins Museum

Ontdek in het Gallo-Romeins Museum het verhaal van de mens, van de prehistorie tot het einde van de Romeinse tijd. Kijk naar meer dan 2.000 authentieke objecten. Leer over het verre verleden via educatieve films, levensechte figuren en prachtige maquettes. Geniet samen met je kinderen van toffe animaties. En loop even langs in de shop met een groot boekenaanbod over het verre verleden en het gezellige museumcafé. Het museum organiseert regelmatig boeiende tentoonstellingen, leuke evenementen en spannende activiteiten. Kortom: het Gallo-Romeins Museum is een plek waar het fijn is om vele uren door te brengen met het hele gezin.

Kielenstraat 15, 3700 Tongeren
012 67 03 30
grm@stadtongeren.be
www.galloromeinsmuseum.be


Daguitstappen

Eben-Emael: Fort

Het volledig ondergrondse militaire complex is in 3 niveaus uitgegraven in een mergelheuvel. In voormalige voorraadlokalen behandelt het museum de spectaculaire aanval op het fort op 10 mei 1940. Het terrein – nog steeds militair domein – kan mits respect voor de wandelpaden en het patrimonium vrij bezocht worden.

Rue du Fort 40, 4690 Eben-Emael, tel. 042 86 28 61
www.fort-eben-emael.be


Genk: C-mine

C-mine is de creatieve hotspot van Genk. Het mijnverleden is de inspiratiebron voor design, kunst, creativiteit en innovatie. Stap het indrukwekkende Energiegebouw binnen en je voelt het stromen. Ga ondergronds in C-mine expeditie. Anekdotes en geluiden uit de ondergrondse, een doolhof van gangen en een klim tot 60 meter hoog. In het echte leven… en virtueel! Benieuwd hoe je eruit ziet als mijnwerker in de jaren 1950? Maar ook bovengronds is er genoeg te beleven! Verdwaal in het Labyrint, geniet van een maaltijd in de Vennestraat of ontdek design in Studio Pieter Stockmans. C-mine is een plek waar je met het hele gezin kan genieten!

C-mine 10 bus 2 – 3600 Genk
www.c-mine.be


Genk: Domein Bokrijk

Bokrijk is vooral bekend voor het Openluchtmuseum met een verzameling van historische gebouwen en authentieke interieurs. Bokrijk is de gedroomde stek voor leerrijke en ontspannende wandelingen en fietstochten. Kinderen kunnen terecht in de grootste gratis openluchtspeeltuin.

Bokrijklaan 1, 3600 Genk, tel. 011 26 53 00
www.bokrijk.be


Hasselt: Abdijsite Herkenrode

Abdijsite Herkenrode laat je op je eigen ritme ongedwongen genieten. In de stallingen met koetshuis krijg je in het Belevingscentrum via een chronologisch parcours het verhaal van 600 jaar vrouwen op Herkenrode, in voor- en tegenspoed. Laat je ook inspireren door de Kruiden- en Inspiratietuin, waar meer dan 500 verschillende kruiden en kruidachtige planten staan.

Herkenrodeabdij 4, 3511 Hasselt, tel. 011 23 96 70
www.abdijsiteherkenrode.be


Kanne – Het mergeldorp

Het pittoreske dorpje Kanne bevind zich in het zuidoosten van Belgisch-Limburg. Kanne ligt in het dal tussen de Sint Pietersberg en de Muizenberg. Reeds voor de Romeinen werd er in deze regio al mergel ontgonnen voor bemesting van landbouwgronden. Rondom de 14e eeuw kwam de ondergrondse mergelwinning op gang om te gebruiken als bouwsteen. Zo ontstonden er te Kanne kilometers aan ondergrondse gangenstelsels.

https://grottenvankannevzw.be/over-de-grotten-van-kanne/


Wandelroutes

Oud-Rekem – Limburgse Maasvallei

Wandelen in en rond Oud-Rekem in Belgisch Limburg, een echte aanrader. Oud-Rekem is niet zomaar een dorpje. Het is “officieel” uitgeroepen tot het mooiste dorp van Vlaanderen. Hoe dan ook, Oud-Rekem heeft zeker een van de meest authentieke dorpskernen van Vlaanderen om door te wandelen.
Een gids neemt je mee doorheen de pittoreske straatjes en je ontdekt er tal van historische gebouwen.

Oud-Rekem – Toerisme gemeente Lanaken (visitlanaken.be)


Pelt – Teutendorp

Sint-Huibrechts-Lille is bekend als teutendorp. Teuten waren rondreizende handelaars die naar de omliggende landen trokken om er handel te drijven. Zij verbleven in hun handelsgebied van maart tot december en keerden in de winter naar hun dorp terug. Sommige teuten deden goede zaken en bouwden dan mooie huizen in hun dorp. Lille telt nog een tiental teutenwoningen. Ook het oud-gemeentehuis, waar de Heemkundige Kring haar lokalen heeft, is een teutenwoning.
Sint-Huibrechts-Lille is als één van de zeldzame teutendorpen in Vlaanderen erkend. De teutenhandel bepaalde en beïnvloedde het economisch leven in de regio van de 17de tot de vroege 20ste eeuw. Vandaag geven de panden nog steeds hun representatieve uitingen van de architectuur waarmee de teuten Sint-Huibrechts-Lille verrijkten.
Rondleiding door het Teutendorp Sint-Huibrechts-Lille op afspraak (duur 1 uur).

011 64 02 09
www.heemkunde-shlille.be


Tongeren – Mijlpaalroute

Stadswandeling – 2,3 km
Op zoek naar iets educatief maar toch vol met avontuur? Via de Mijlpaalroute stap je door de geschiedenis van Tongeren. Het enige wat jij moet doen is de stapstenen met de gekleurde letter ‘M’ volgen.

Onderweg geven mijlpalen en gevelborden je interessante info over alle hoogtepunten van het rijke Tongerse erfgoed. Beleef zo op eigen houtje de boeiende geschiedenis van dé oudste stad van België. De stadswandeling zit vol met interessante weetjes en locaties.

www.visittongeren.be/mijlpaalroute-rode-lus


 


Wandelroute in Plaatsnaam

Toelichting