Wat te doen in Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Op zoek naar inspiratie voor activiteiten? Hieronder vind je musea, monumenten, daguitstappen en wandelroutes in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Tip: veel musea kun je gratis bezoeken met de Museumpas.

Musea en monumenten

Brussel: Huis van de Europese geschiedenis

Museum over de Europese geschiedenis en Europese integratie, gelegen in het prachtig gerenoveerde Eastmangebouw in het schaduwrijke Leopoldpark. Een initiatief van het Europees Parlement. Je kan er verschillende permanente en tijdelijke tentoonstellingen bezoeken.

Belliardstraat 135
1000 Brussel
www.historia-europa.ep.eu


Brussel: BELvue Museum

Over stemrecht, moedertaal en tricolore dweilen. Lees hier onze reportage uit Linxuit

Paleizenplein 7
1000 Brussel

belvue.be


Brussel: Brel Museum

Museum gewijd aan het werk en leven van de Belgische zanger en songwriter Jacques Brel. Ne me quitte pas!

Oud Korenhuis 11
1000 Brussel
tel. 02 511 10 20
info@fondationbrel.be
www.fondationbrel.be


Molenbeek: La Fonderie

Brussels Museum voor Arbeid en Industrie. Een kijk op de geschiedenis van het sociale, industriële en economische leven in het Brusselse Gewest.

Ransfortstraat 27
1080 Molenbeek
tel. 02 410 99 50
info@lafonderie.be
www.lafonderie.be (website enkel in het Frans)


Molenbeek: MigratieMuseumMigration

Brussel, 184 nationaliteiten, eens zoveel verhalen om te delen. Het Migratiemuseum vertelt niet hét verhaal van de migratie in Brussel. Het museum eert de vele migranten die Brussel mee hebben gevormd. Een ontdekkingstocht door het leven van velen én door je eigen leven. Het museum toont souvenirs uit die vele levens.

Werkhuizenstraat 17
1080 Molenbeek
tel. 02 609 55 61
museum@foyer.be
www.migratiemuseummigration.be


Schaarbeek: Train World

Train World is het Belgisch treinmuseum van de NMBS, gelegen in het prachtig gerestaureerde station van Schaarbeek. Je wandelt tussen locomotieven, neemt plaats in treinen van 100 jaar oud, bezoekt een spoorweghuisje en loopt over een echte spoorwegbrug.

Prinses-Elisabethplein 5
1030 Schaarbeek
tel. 02 224 74 98
info@trainworld.be
www.trainworld.be


Foto: Brussel, BELvue Museum

Wandelroutes

44 wandelingen door Brussel

Brukselbinnenstebuiten en Muntpunt stippelden een serie doe-het-zelf-wandelingen uit door verschillende Brusselse wijken, zoals de Marollen, de Dansaertwijk of de Grote Markt. Je kan voor elk van deze tours de pdf afdrukken of het parcours op je smartphone volgen via RouteYou. Je doet de wandeling op eigen houtje.

www.uitinbrussel.be


Art Nouveau Pass

Brussel was eind 19de eeuw één van de hoofdplaatsen van de art nouveau. Veel erfgoed uit die bloeiperiode bleef bewaard. Met een pas van 19 euro kan je drie van deze locaties naar keuze bezoeken: Autriquehuis, Cauchiehuis, Hortamuseum, Muziekinstrumentenmuseum, Stripmuseum en edelsmederij Wolfers Frères. Wil je ook naar het Solvayhuis, dan betaal je 29 euro.

Meer info over de Art Nouveau Pass


En natuurlijk onze Blik Historik wandelingen

Street art in Brussel