Weerwerk bieden tegen extreemrechts

Op 9 juni en 13 oktober 2024 trekken we weer naar de stembus. Veel mensen twijfelen of denken dat extreemrechtse recepten oplossingen kunnen bieden voor de vele reële problemen waarmee de samenleving te kampen heeft. Met deze tips kan je als Linx+-afdeling een activiteit organiseren over wat er kan gebeuren als extreemrechts nog aan invloed wint.

Het ware gelaat van extreemrechts 

De Louis Paul Boonkring ontwikkelde een aantal werkinstrumenten om mensen te wijzen op de gevaren van extreemrechts.

  • Een infoblad: In dit krantje kom je meer te weten over waar extreemrechts echt voor staat.
  • Een gezelschapsspel: dat kan gebruikt worden door verenigingen met hun doelpubliek. In dit spel kom je door in dialoog te gaan met elkaar, meer te weten waar extreemrechts voor staat. Deelname in de kosten: 20€ (bevat een volledig spel met speelkaarten, dobbelstenen enz). Verkrijgbaar via: XrightNo@hotmail.com

Meer info over deze campagne.


Vorming: Ieders stem telt

Op zondag 13 oktober 2024 vinden de gemeente- en provincieraadsverkiezingen plaats. In Vlaanderen dreigt nu een lage opkomst door de afschaffing van de opkomstplicht. Zeker voor mensen in een kwetsbare situatie zorgt deze verandering voor de nodige uitdagingen. Om hier het hoofd aan te bieden bundelen 30 middenveldorganisaties de krachten onder de vlag van ‘Ieders Stem Telt’. ‘Ieders Stem Telt’ streeft naar de participatie van alle groepen in de samenleving, zodat niemand buiten spel wordt gezet. 

Ontdek welke vormingen je helemaal zelf kan organiseren:

  1. Politiek, niets mee te maken
  2. Baas in België
  3. Hoe werkt onze democratie?
  4. Hoe komen politieke beslissingen tot stand?
  5. Klare kijk op politieke partijen

Lezing: Vincent Scheltiens – De geschiedenis herhaalt zich niet (op dezelfde manier)

Extreemrechts is een fenomeen dat regelmatig terugkeert en waarvan de curve vaak geflattened maar nooit gecrusht werd. Om het fenomeen te vatten moeten we zowel naar het verleden als buiten onze grenzen kijken. Termen als fascisme en populisme helpen ons nauwelijks verder in de huidige context. Want de geschiedenis herhaalt zich niet… en al zeker niet op dezelfde manier. Scheltiens pleit voor reflectie en debat en roept op tot actie. Waarom? Om mensen opnieuw warmte, hoop en perspectief te verschaffen. Om die verwachtingshorizon en die nieuwe solidariteit te creëren moet nagedacht worden over strategie.


Lezing: Marijke Persoone – Wiens Belang?

Op alle vlakken stapelen de problemen zich op: werk, woning, pensioen, school, klimaat, oorlog, migraties. Mensen voelen zich buitenspel gezet, zijn boos op de politiek, die niet snapt waar zij van wakker liggen. Politici als Tom Van Grieken, en Wilders, Meloni, Le Pen en Orbán in het buitenland, proberen er munt uit te slaan. Maar in wiens belang? Wie wint en wie verliest als zij het voor het zeggen hebben? Marijke Persoone zocht het uit.


Leesvoer:

Bij het ABVV verschenen twee brochures over extreemechts:

Foto: Krasnyi Collective

Waarom 8 mei opnieuw een feestdag moet worden

Meer informatie: www.8meicoalitie.be