Creatieve activiteiten

Met ons project Stiel: wij zijn de makers willen we een warm eerbetoon aan het vakmanschap brengen. Heb je goesting om zelf creatief aan de slag te gaan? Of ben je benieuwd naar het werk van anderen? Bekijk deze activiteiten ter inspiratie.

Breicafé

Breien, haken, borduren… het is weer helemaal in de mode! Samen maken verbindt. Organiseer een brei/haak/borduurcafé in je lokale buurthuis of koffiezaakje en breng tijd door met mensen die je passie delen.

Crea-middag voor een betoging

Staat er binnenkort een betoging op de planning? Breng je kameraden samen en maak plakkaten met strijdbare slogans! Hiervoor heb je niet veel nodig; karton, stiften en eventueel verf, scharen en lijm zijn voldoende.

Maakleerplek bezoeken

Een maakleerplek is een ruimte waar mensen samen leren, creëren en werken. Kijk bijvoorbeeld eens op de agenda van de Maakleerplek in Leuven. Zij organiseren ‘open labs’ waar je zelf aan de slag kunt. Voor een helpende hand kun je terecht bij de High Tech Lab-vrijwilligers.

© Maakleerplek Leuven

Musea rond stiel en arbeid

Er zijn veel musea rond stiel en arbeid te bezoeken in België. Niet alle musea zijn vrij toegankelijk of kosteloos. Raadpleeg dus eerst de betreffende website of neem contact op voor je een bezoek plant. Bekijk de lijst van musea hier.

© Bokrijk

Sieraden maken

Sieraden maken hoeft niet moeilijk te zijn! Met kralen en bedels maak je al snel mooie sieraden voor jezelf en je naasten. Of maak bijvoorbeeld sieraden om te verkopen op een evenement om de afdelingskas aan te vullen. Hier lees je meer over het organiseren van een winstgevende activiteit.

Sketchmeet

Een sketchmeet is een bijeenkomst voor mensen die graag tekenen of schilderen. Het is een leuke en toegankelijke activiteit om zelf creatief bezig te zijn, getuige te zijn van andere artiesten hun creatief proces en mensen te leren kennen die bezig zijn met tekenen. Je kunt een sketchmeet organiseren in openbare plaatsen zoals een park of het station. Of vraag je lokale vrijwilligersondersteuner om mee een leuke locatie te zoeken. Bekijk hier de reportage van de sketchmeet in Ons Huis.

Straatfotografie met je smartphone

Tegenwoordig kun je met je smartphone prachtige foto’s maken. Wees niet bang om het uit te proberen! Oefening baart kunst. Let er wel op dat je iemand om toestemming moet vragen om een portretfoto van ze te maken. Lees hier 10 tips voor smartphone-straatfotografie.

Workshops

Altijd al willen leren pottenbakken, houtbewerken, mozaïek tegelen of wol spinnen? Neem eens een kijkje op wattedoen.be voor creatieve workshops. Workshops zijn vaak voor beginners; je hebt dus geen ervaring nodig om ze te kunnen volgen.