De Grote Prijs voor Sociale Fotografie: acht jaar impact op het fotografielandschap

De Grote Prijs voor Sociale Fotografie viert dit jaar zijn achtjarig bestaan! Inmiddels is het een vertrouwde speler binnen het fotografielandschap. Jaarlijks krijgen exposeren zeven laureaten van deze wedstrijd met hun werk tijdens een drukbezochte expo tijdens de Gentse Feesten, en hun foto’s worden gepubliceerd in het jaarlijks fotomagazine RAUW. De oorsprong en evolutie van deze wedstrijd zijn nauw verbonden met onze visie als Linx+.
Oorsprong van de wedstrijd
Meer dan tien jaar geleden organiseerde Linx+ jaarlijkse exposities van een NGO tijdens de Gentse Feesten, in de historische Fernandezzaal in Ons Huis, Gent. Deze exposities verloren echter geleidelijk aan hun aantrekkingskracht, waarop we een andere richting insloegen. Initieel richten we ons op een wedstrijd over sociale fotografie, voor laatstejaarsfotografie-studenten, die vaak een eindwerk presenteren dat daarna roemloos in de archieven eindigt. Net daarom wilde Linx+ hen de kans geven om hun werk voor een groot publiek te tonen. Al snel werd de wedstrijd opengesteld voor alle fotografen, zowel beginnende als gevorderden.
Het concept van de wedstrijd
De Grote Prijs voor Sociale Fotografie is opgebouwd vanuit een helder en toegankelijk concept. Elke deelnemer kan een coherente reeks van maximaal tien foto’s insturen. De nadruk ligt op sociale fotografie, waarbij de mens en zijn interacties centraal staan. De deelnemers mogen hun reeks kort en bondig omschrijven . Uit de ingezonden reeksen kiest de jury zeven laureaten, waarvan de volledige reeksen worden tentoongesteld in een expo tijdens de Gentse Feesten, nog steeds in de iconische Fernandezzaal aan de Vrijdagmarkt. De expo is dagelijks toegankelijk van 14:00 tot 18:00 uur gedurende de Gentse Feesten. Bovendien wordt de volledige reeks van de laureaten gepubliceerd in het fotomagazine RAUW, dat in het najaar verschijnt. Een van de zeven laureaten ontvangt de titel van hoofdwinnaar, samen met een geldprijs. De bekendmaking van de hoofdwinnaar gebeurt tijdens de prijsuitreiking en vernissage op de donderdag voor de start van de Gentse Feesten.
Waarom sociale fotografie?
Linx+ focust bewust op sociale fotografie omdat het een toegankelijk medium is om verhalen van de gewone mens en zijn interacties in beeld te brengen. Fotografie kan tonen waar beschrijven tekortschiet. Bovendien richt Linx+ zich niet alleen op fotografie, maar organiseert het de laatste drie jaar ook inclusieprojecten. Hierbij worden fotoworkshops aangeboden aan bepaalde doelgroepen, als instrument om zich een nieuwe taal toe te eigenen, waarmee ze hun verhaal kunnen uitdrukken.
Toenemende belangstelling en bezoekersaantallen
De interesse in de Grote Prijs voor Sociale Fotografie is de laatste jaren flink gegroeid. Tijdens de Gentse Feesten trekt de expo gemiddeld tussen de 700 en 1000 bezoekers in totaal. Zowel professionele fotografen als nieuwsgierigen vinden dan hun weg naar de tentoonstellingsruimte.
De jury en het beoordelingsproces
De jury van de Grote Prijs bestaat uit een vaste kern van deskundigen. Van bij het begin was Geert Stadeus, hoofdredacteur van het tijdschrift Snoecks, een vast jurylid, tot hij helaas overleed. De huidige vaste leden zijn onder andere de fotografen Jo Schelstraete, Freya Maes, Hilde Braet, en Bas Bogaerts. Sinds vorig jaar is ook Tom Verbruggen deel van de jury. Bij de jurering wordt een reeks foto’s als samenhangend geheel beoordeeld, met coherentie en kracht als parameters. Alle beelden worden op klein formaat gedrukt en op tafels gelegd, waarna de jury na intensief overleg tot een consensus komt. Stemmen komt zelden voor; de beslissing wordt altijd in overleg genomen, wat soms leidt tot interessante discussies over fotografie.
Een gemeenschap voor en van fotografen
Linx+ volgt de laureaten van de Grote Prijs nog vaak op. Veel van hen hebben nadien grote stappen gezet in de fotografiewereld. We nodigen hen ook uit voor de Dag van de Sociale Fotografie of we maken een artikel over hun huidige werk in de maandelijkse fotonieuwsbrief Infrarood. Zo bouwen we samen aan een gemeenschap voor sociale fotografen.
Het fotomagazine RAUW
Naast de fotowedstrijd heeft Linx+ ook het fotomagazine RAUW opgericht. Dit magazine, dat nu zijn derde jaargang heeft, biedt een platform voor de laureaten van de fotowedstrijden, maar bevat ook interviews en artikelen over sociale fotografie in bredere zin. RAUW is een prachtig uitgegeven tijdschrift, te koop in boekhandels en uiteraard ook bij Linx+ zelf.
Conclusie
De Grote Prijs voor Sociale Fotografie heeft zich de afgelopen acht jaar opgewerkt tot een grote speler in de Belgische fotografiewereld. Door de focus op sociale fotografie biedt de wedstrijd een platform voor fotografen om verhalen van de gewone mens te vertellen. Met een groeiend aantal deelnemers, bezoekers en laureaten blijft de prijs zich ontwikkelen en bijdragen aan de zichtbaarheid van sociale fotografie in België.
Hendrik Braet
Neem jij dit jaar deel aan de Grote Prijs Sociale Fotografie?
Rep je dan snel naar hier!