Coronavirus update: sportactiviteiten

© Vektor Kunst via Pixabay

Sportactiviteiten worden opnieuw toegelaten onder strikte voorwaarden

Na de veiligheidsraad van vorige woensdag (13 mei 2020) kregen we heel wat vragen over de nieuwe regel dat je terug met 20 in openlucht mag sporten onder begeleiding. Is dit ook van toepassing op de sociaal-culturele activiteiten? We zetten de informatie op een rij.

Fysieke activiteiten zijn toegestaan op voorwaarde dat ze worden uitgeoefend:

  • Ofwel in het kader van regelmatige trainingen en lessen in de buitenlucht die geen fysieke contacten impliceren, in het bijzonder georganiseerd door een club of een vereniging, met een groep van maximum 20 personen, steeds in de aanwezigheid van een trainer of een meerderjarige toezichter, en met het respect van een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon;
  • De basisprincipes van de social distancing blijven gelden, daarom is het aangeraden om zoveel mogelijk met dezelfde groep te sporten. Het is niet de bedoeling dat initiatielessen georganiseerd worden.
  • De noodzakelijke en gebruikelijke infrastructuren voor de uitoefening van de toegelaten sporten mogen openen met uitzondering van kleedkamers, douches, kantines en cafetaria’s. Toiletten en drankautomaten kunnen wel gebruikt worden. Onder infrastructuur verstaan we de clubs en de sportterreinen. Het verhuur of de verkoop van materiaal is op zich toegestaan; recreatieve en toeristische activiteiten zijn daarentegen verboden.

We geven graag, op aangeven van het kabinet, nog een beetje verduidelijking:

  • Regelmatige trainingen of lessen: Hiermee wordt dus bedoeld dat je reeds bestaande reeksen activiteiten (bvb elke zondagochtend organiseert je lokale afdeling een wandeltocht met dezelfde groep mensen) terug kan hernemen.
  • Het is dus niet de bedoeling dat je nieuwe initiatieven uit de grond stampt, dat je eenmalige sportactiviteiten organiseert of dat je elke week met 20 verschillende mensen een sportactiviteit organiseert.
  • Het gaat over activiteiten in de buitenlucht.
  • Social distancing moet gerespecteerd blijven.

 

Meer info kan je vinden op de website van Sport Vlaanderen: https://www.sport.vlaanderen/corona-en-sportbeoefening-in-vlaanderen/corona-veelgestelde-vragen/

 

We hopen dat er binnenkort nog meer nieuws is over het hervatten van ook andere activiteiten binnen sociaal-cultureel werk en amateurkunsten, maar verwachten dit pas ten vroegste op 8 juni.