Corona update: veilige heropstart vanaf 1 juli en handige checklists

© Vektor Kunst via Pixabay

Nieuwe maatregelen voor evenementen en activiteiten vanaf 1 juli

We kunnen weer voorzichtig uit ons kot komen en de activiteiten plannen. Wat er nu wel en niet kan voor plaatselijke afdelingen, zetten we hieronder even op een rij.

Vanaf 1 juli zijn mogelijk:

  • Alle activiteiten met zittend publiek tot maximum 200 personen (denk aan theater of film op basis van 1,5 m afstand, maar geen eetfestijn). Activiteiten die buiten plaatsvinden kunnen tot maximum 400 personen verwelkomen.
  • Sportieve of culturele activiteiten in groepsverband kunnen plaatsvinden met groepen niet groter dan 50 personen.
  • Met een limiet van 50 personen mogen receptiezalen weer open. Ook zwembaden, wellnesscentra, pretparken, binnenspeeltuinen, theaters en bioscopen en casino’s mogen open mits het naleven van de afstandsregels, schoonmaken van infrastructuur, en het dragen van mondmaskers ‘dat sterk blijft aanbevolen’.

Vanaf 1 augustus zijn mogelijk:

  • Activiteiten met meer dan 200 personen publiek, vermoedelijk met een maximum aan 400 personen binnen en 800 buiten.

 

Terug aan de slag?

Voor het organiseren van culturele of sportactiviteiten tot 50 deelnemers maak je gebruik van de richtlijnen uit de coronagids die je terugvindt via www.coronagids.be. Aanvullend hebben we bij Linx+ een handige checklist en deelnemerslijst voorbereid die je hier kan downloaden.

Voor het organiseren van grotere evenementen wordt een evenementenmatrix opgesteld. Dat is een online toepassing waar je op basis van 18 vragen, het risico van je evenement kan inschatten. De evenementenmatrix zal begin juli beschikbaar zijn. We houden jullie hier verder van op de hoogte.

 

Zes gouden gedragsregels die je in het achterhoofd moet houden

  1. De hygiëneregels blijven essentieel. Dat betekent: handen wassen en geen hand geven of kussen bij een begroeting.
  2. Activiteiten vinden het liefst buiten plaats. Als dat niet kan, moet de ruimte voldoende verlucht worden.
  3. Je moet extra voorzorgsmaatregelen nemen als je mensen uit de risicogroep (65-plussers en personen met een onderliggende medische aandoening) ziet. Het is aan deze personen zelf om hun risico in te schatten, eventueel op basis van advies van hun huisarts. Lees hiervoor ook het charter voor 65-plussers via: coronagids.be
  4. De afstandsregels blijven van toepassing, behalve voor mensen uit je eigen huishouden, je uitgebreide bubbel (15 personen, per week) en kinderen jonger dan 12.
  5. Je mag vanaf 1 juli nauwer contact hebben met 15 personen per week. De groep kan elke week veranderen en de regel geldt per persoon.
  6. De groep mag niet groter zijn dan 15 personen, kinderen inbegrepen. Dat geldt voor binnen en buiten, dus ook op restaurant of in het park.

 

Veilig weer opstarten, we doen dat samen

Hopelijk kunnen we binnenkort onze werking en activiteiten weer op gang trekken. Dit zal sowieso gepaard gaan met in acht name van de specifieke veiligheidsmaatregelen die in functie van de bestrijding van het virus opnieuw verstrengd of versoepeld worden. We houden jullie daarvan zeker op de hoogte van zodra we zelf meer nieuws hebben.
Wie zelf nog met vragen zit, kan hiervoor contact opnemen met zijn of haar plaatselijke groepsbegeleider of via info@linxplus.be en 02 289 01 80.