Nijlen: Kempens Diamantcentrum

Foto: Kempens Diamantcentrum

Bezoek aan het Kempens Diamantcentrum en oude slijperij Lieckens in Nijlen

Waarom schittert een diamant? Kan een diamant groeien? Waar bevindt zich de tafel van een diamant? Wat bedoelt men met het zwarte randje? Kan een diamant stukgaan? Hoe wordt een diamant bewerkt? Hoeveel kost een diamant? En wat deed al die diamant in de Kempen? Het antwoord op deze en vele andere vragen vind je in het Kempens Diamantcentrum.

Jan Eduard Claes richtte in Nijlen de eerste slijperij in de Kempen op eind 19de eeuw. Velen volgden zijn voorbeeld en gedurende een groot deel van de 20ste eeuw zorgde de diamantbewerking voor een enorme werkgelegenheid in de Kempen. Deze nijverheid zorgde voor ingrijpende sociale en economische veranderingen. Alle aspecten van dit ambacht komen aan bod in het Kempens Diamantcentrum.

In het Diamantcentrum ontdek je het schitterende verleden van het Kempense vakmanschap op interactieve manier. Je vindt er authentieke gebruiksvoorwerpen zoals slijptangen, doppen en machines. De diamantbewerkers vertellen je er hun verhaal in beeld en klank.

Programma

 • Afspraak op donderdag 6 juli 2023 met de gids en start rondleiding om 13u30 in het museum, Spoorweglei 42, Nijlen.
 • Aansluitend demonstratie in de oude slijperij Lieckens, met een slijper/snijder.
 • Aangevuld met syndicale verhalen door oud-vakbondsman Freddy Kerkhofs, die de sector door en door kent.
 • Afsluiten doen we met een kopje koffie en een nababbel.

Bereikbaarheid

Het Kempens Diamantcentrum licht op 10 minuten lopen van het station Nijlen. Let wel op, want het museum zelf ligt een beetje achterin en is niet meteen zichtbaar langs de straatkant.

Treinen vanuit Antwerpen komen aan telkens 8 minuten voor het uur,  en vertrekken weer richting Antwerpen 7 minuten na het uur. We trachten hiermee rekening te houden bij de tijdsindeling van het programma.


Bezoek Diamantcentrum Nijlen 6 juli 2023

 • Aantal deelnemers normaal tarief:
  Prijs: 9,00 €
 • Aantal deelnemers kansentarief met UiTPAS:
  Prijs: 1,80 €
 • 0,00 €
 • Wij gebruiken je gegevens enkel om je inschrijving te verwerken. Ontdek onze privacy policy