Mondmaskers maken in Coronatijd

Hoe maak je een mondmasker in corona tijden waarin je best zo veel mogelijk ‘in uw kot‘ moet blijven en je geen ‘regulier’ mondmasker hebt? 

Zoek bij elkaar

Een stuk katoen (t-shirt of oude kussensloop).
Naald en draad (of een naaimachine).
Een stuk elektriciteitsdraad in koper met isolatie rondom.
Lint: twee keer 75 cm. (Dat is langer dan je denkt)

1. Hoe ga je te werk?

Knip twee stukken stof volgens het patroon en boord ze af om rafelen te vermijden.
patroon mondmasker http://jan.vanderkerken.be/
Daarvoor moet je de stof 3-5 mm van de rand doorlopend naaien. Je naait dan nog niks aan elkaar, met een naaimachine ga je er snel doorheen. Ik doe een gewone steek van 3 mm lengte en geen ‘zigzag’. Je kan dat ook met een naald en draad zonder naaimachine doen maar dat duurt wat langer

2. Naai het midden aan elkaar. 

Je legt de BUITENkanten tegen mekaar en je legt dat onder het naaimachine. Als je met naald en draad werkt idem: je legt de knoopjes aan de binnenkant. Ik bedoel daarmee de kant van je gezicht. Bij bedrukte stof let je er dus op dat de prints tegen elkaar liggen. Anders zit je print aan de binnenkant. Als het middenste stuk aaneengenaaid is plooi je de twee panden open en dan zie je vanzelf de vorm goed komen.

3. Aan de neus: 

Neem een oud stuk elektrische koperdraad. Ik heb een restje gevonden aan een ‘suikertje’ van een oude lamp armatuur. Je hebt maar 10-12 cm nodig. Gevlochten koperdraadjes zijn wellicht te soepel: als je de keuze hebt kan je best ‘volle kern’ koperdraad nemen. Laat de isolatie errond! Anders zal het metaal door de stof gaan en in je neus prikken. De plastic isolatie is zachter. Knip aan de uiteindes het koper zo diep mogelijk weg met het tipje van je tang. Desnoods neem je een (nagel)vijl om de scherpe randen af te vijlen.’ Met een stevige schaar kan je ook koper knippen maar dan wordt ze erg bot.
Plooi de draad in een lichte V. Neem ‘de maat’ op uw neus. Nu plooi je de stof van de bovenrand rond het metaal en naai je dit stuk onder dat stukje stof. Dit is een prutswerk, verlies uw geduld niet

4. Linten (2 keer 75 cm) of Rekkers: aan de zijkanten! 

De linten heb ik langszij doorgetrokken door ‘tunnels’. Die maak je door de zijkant 1 cm om te plooien en vast te naaien. Lint erdoorheen steken is niet zo eenvoudig, je kan het vastkleven aan een satéstok of met een haaknaald. Het lukt wel op één of andere manier.
De linten moet je dus niet over de neus en de kin maar aan de zijkanten bevestigen: 2 keer 75 cm
Ik denk dat je best per dag twee maskers gebruikt. Je kan ze wassen met je gewone was, best zo warm mogelijk.

5. Taboe en schaamte overwinnen

Uw mondmasker is nu klaar. Binnenskamer aandoen is leuk en grappig. Ermee naar buiten komen was voor mij best stresserend. Wat gaan ze zeggen? De eerste die ik tegenkwam wou echter ook een mondmasker. U beschermt uzelf en de andere. Er is nog niemand heengegaan van een mondmasker te dragen.
We laten de mondmaskers na de corona-periode achterwege. Afgesproken?
Veel succes!

dr. Jan Vanderkerken, uroloog in Sint-Truiden