Creatief met kruiden

Een recept vraagt om een paar takjes tijm, wat blaadjes munt of enkele eetlepels oregano. Maar wat doe je met de overschot van het plantje of kruidenpotje? 

Dit kun je doen met kruiden

Maak Kruidenolie

Kruidenolie geeft je gerechten wat extra smaak en is erg lekker als dressing op salades of brood. Bovendien is het helemaal niet moeilijk om zelf te maken!

Dit heb je nodig:

  • verse kruiden naar smaak
  • olijf- of zonnebloemolie met zachte smaak

Zo maak je het:

  1. Kies een fles met grote opening en stop er je favoriete kruiden in, zoals rozemarijn, tijm, marjolein, basilicum, dragon, munt… Of gebruik een mix.
  2. Vul de fles met olie tot de kruiden onder staan.
  3. Sluit af en laat ongeveer 3 weken trekken op een koele plek. Schud af en toe met de fles. Verwijder de kruiden zodra ze hun aroma hebben afgegeven.
  4. Schenk de olie door een neteldoek of een fijne zeef en bewaar hem in een gesloten fles of bokaal. Op een koele, donkere plaats blijft hij 3 tot 6 maanden goed.

Op dezelfde manier kun je kruidenazijn maken. Gebruik dan witte wijnazijn als basis.