Borgerhout: herdenkingsdag algemeen stemrecht

Tekening uit ‘Le Globe Illustré’ van 30 april 1893 (collectie Universiteitsbibliotheek Gent)

Dit jaar is het 130 jaar geleden dat het algemeen stemrecht werd ingevoerd (weliswaar alleen voor mannen) én 75 jaar geleden dat vrouwen stemrecht kregen. Linx+ herdenkt dit met verschillende activiteiten in Antwerpen.

Zondag 16 april: Herdenkingsdag in Borgerhout

In die gebeurtenissen schreef Borgerhout mee geschiedenis. Op 18 april 1893 – exact 130 jaar geleden dus – stierven in Borgerhout immers vijf arbeiders die betoogden voor het algemeen stemrecht. De Belgische Werklieden Partij (BWP) had een algemene staking uitgeroepen – de eerste in de Belgische geschiedenis – om de eis voor algemeen stemrecht kracht bij te zetten. In de dagen daarvoor waren ook in Wallonië al acht doden gevallen.

De dramatische gebeurtenissen maakten indruk. Nog diezelfde dag keurde het parlement het algemeen meervoudig stemrecht voor mannen vanaf 25 jaar goed. Daarmee kwam een einde aan het cijnskiesrecht voor de 1 of 2% rijksten. Een belangrijke tussentijdse overwinning in de strijd voor democratie!

Op zondag 16 april 2023 brengen we het historische belang van deze gebeurtenissen in herinnering. We herdenken dit van 14 tot 17 uur in het districtshuis van Borgerhout (Moorkensplein 1), in samenwerking met district Borgerhout, ABVV-regio Antwerpen en Masereelfonds Antwerpen.

Programma:

Deuren:

  • 13u30 (voor deelnemers sessie 1, die start om 14u)
  • 15u10 (voor deelnemers sessie 2, die start om 15u30)

14u

  • Toespraken door Marij Preneel (districtsburgemeester Borgerhout) en Mehdi Koocheki (gewestelijk secretaris ABVV-regio Antwerpen)
  • Gelegenheidsgedicht door Ruth Lasters
  • Opening nieuwe Linx+ expo ‘Leve het stemrecht voor iedereen!’ + Presentatie nieuw Linx+ boek ‘Leve het stemrecht voor iedereen!’ door Sandra Temmerman, coördinator Linx+

14u30 + 15u30

  • Evocatie van de gebeurtenissen van 18 april 1893 in Borgerhout
    met acteurs Geert Buellens, Mitta Van der Maat en Liliane Simons en muzikante Nele Paelinck
  • Gevolgd door ‘De bloedige ballade van den Bougie’

15u + 16u

  • Einde van de evocatie

(Tijdstippen onder voorbehoud)

Er zijn twee opvoeringen van de evocatie: om 14u30 (reeds volzet; einde om 15u) en om 15u30 (einde om 16u).

De expo blijft open tot 17u. Expo vrij te bezoeken tot en met 1 mei 2023, op vrijdag, zaterdag en zondag, van 14 tot 17u. Bij de expo hoort een gratis audiogids (met eigen smartphone en oortjes) en een gratis meeneemkrantje. Catalogus van de expo is het boek ‘Leve het stemrecht voor iedereen’; ter plaatse verkrijgbaar voor 15 euro.


Deelnemen aan de herdenkingsdag is gratis, maar om zeker te zijn van een plaatsje is inschrijven aangeraden. We houden dan je stoel(en) gereserveerd.


Iedereen welkom!

Organisatie: Linx+ ism district Borgerhout, ABVV-regio Antwerpen en Masereelfonds Antwerpen.


Andere activiteiten in het kader van ‘Leve het stemrecht voor iedereen!’: