(0)

Selecteer Regio

Gastvrij Brussel?

Deze tentoonstelling beschrijft het parcours van de buitenlanders die zich voor enkele maanden of voor altijd in Brussel hebben gevestigd en doet dat aan de hand van de voorwerpen die deze mensen met zich mee hebben gebracht, hun persoonlijke getuigenissen of hun familiefoto’s.


180 nationaliteiten

Vandaag wonen in Brussel meer dan 180 nationaliteiten naast elkaar. Dat cijfer spreekt op zich al tot de verbeelding, maar al die emigranten hebben ook nog eens hun eigen geschiedenis, hun eigen parcours en hun eigen verwachtingen.

Sinds 1830 hebben we verschillende opeenvolgende emigratiegolven gekend. Waarom hebben deze vrouwen en mannen hun land verlaten? Is Brussel voor hen een toevluchthaven geweest?

Deze tentoonstelling vertelt hoe de Belgische hoofdstad geleidelijk aan is veranderd tot een ‘wereldstad’. Over een periode van bijna twee eeuwen beschrijft zij het parcours van de buitenlanders die zich voor enkele maanden of voor altijd in Brussel hebben gevestigd en doet dat aan de hand van de voorwerpen die deze mensen met zich mee hebben gebracht, hun persoonlijke getuigenissen of hun familiefoto’s.

Opkomende kunstenaars

Naast dit historische luik stelt ‘Brussel, toevluchthaven?’ het werk voor van opkomende kunstenaars die in Brussel wonen (fotografen, street artists, beeldhouwers, videomakers) en die in hun werk het thema van migratie en culturele diversiteit in het Brussel van vandaag aan bod laten komen.

Filmvertoningen, participatieve artistieke performances, lezingen en workshops zullen extra weerklank geven aan deze tentoonstelling, die wordt georganiseerd door het Joods Museum van België en het Rijksarchief met de medewerking van het Centrum voor Joods-Marokkaanse Cultuur. Bij de tentoonstelling hoort ook een speciaal nummer van de Interculturele Agenda van het Brussels Centrum voor Interculturele Actie. Deze tentoonstelling is drietalig: Nederlands, Frans en Engels.

Praktische inlichtingen

Van 13 oktober 2017 tot 11 maart 2018. In het Joods Museum van België, Miniemenstraat 21, 1000 Brussel. Van dinsdag tot vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 10.00 tot 18.00 uur. De toegangsprijs is 10 euro (verlaagd tarief 7 euro)

Deze tentoonstelling wordt uitgevoerd door het Joods Museum van België in partnerschap met het Rijksarchief en het Centrum voor Joods-Marokkaanse cultuur.

Tickets!

We hebben 10 Duo-tickets te grijp voor de 10 eerste juiste antwoorden op de vraag hoeveel nationaliteiten er ten minste te Brussel voorkomen. Een makkie, dus snel zijn is de boodschap!

Tickets: Gastvrij Brussel?

Deze gegevens worden beschermd door de wet ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer van 8 12 1992Velden met een * zijn verplicht

Contact

  • Dorine Deloof - Administratief Medewerkster - 02 289 01 81

Terug Top